Produksjon av mathvete er viktig for selvforsyningsgraden, og produksjonen må være tilpasset både dagens og fremtidens norske klima, og behovene til norsk bakeindustri. Hva som er gjort og gjøres for å oppnå norsk mathvete av høy kvalitet er gjennomgangstemaet for dette seminaret.
Dato: 25. mars 2019
Sted: Vitenparken, Ås
Pris: kr 375,- inkl lunsj og kaffe
Meld deg på via Nofimas seminarside
Påmeldingsfrist 15. mars
Program
Registrering og kaffe: 9.30 – 10.00
Velkommen ved forsker og professor Anne Kjersti Uhlen
Et historisk tilbakeblikk på utviklingen av norsk mathvete
- Landbrukspolitikken fra 1970 med mål om selvforsyning og satsing på norsk mathvete v/Leif Forsell, LMD
- Utviklingen av nye norske hvetesorter for å forbedre kvaliteten v/Jon Arne Dieseth, Graminor AS
- Utviklingen av mel og melkvaliteter med økt innhold av norsk hvete v/Inge Sandven, Norgesmøllene
- Fra tester i småskala til prøvebaking på industrielt nivå. Om oppbyggingen av forskningskompetanse på baking v/Ellen Færgestad Mosleth, Nofima
- Utviklingen i baketeknologi – eksempler og smaksprøver av brød bakt i ulike tidsperioder v/Andre Løvås og Alf Nielsen, Nofima
Lunsj 11.30 – 12.15
Presentasjon av kunnskapen fra prosjektet Hvetekvalitet
- Et oversiktsbilde ved Anne Kjersti Uhlen, Nofima/NMBU
- Dyrkningsmiljøet betydning for glutenkvaliteten ved Ulrike Böcker, Nofima
- Hvordan skjer oppbyggingen og nedbrytningen av glutenproteiner ved Shiori Koga, Nofima
- Om sopp som bryter ned glutenproteiner ved Heidi Udnes Aamot, NIBIO
- Liten sopp kan velte stort lass ved Ingerd Skow Hofgaard, NIBIO
- Høy avling og kvalitet med riktig gjødslingsteknologi ved Krzysztof Kusnierek, NIBIO
Kaffepause 14.00 – 14.20
Norsk mathveteproduksjon – betydning, utfordringer og fremtidsperspektiver
- Norsk mathveteproduksjon mot 2030 ved Lars Fredrik Stuve, Norske Felleskjøp
Paneldebatt: Kan norsk mathveteproduksjon «brødfø» Norges befolkning i framtida? Hva trengs av kunnskap, samarbeid og tiltak i verdikjeden?
Ordstyrer: Ingvar Hage, NIBIO
Deltakere:
- Lars Fredrik Stuve, Norske Felleskjøp
- Einar Strand, NIBIO/NLR
- Augon Helkås, Lantmannen Cerealia
- Anette Moldestad, Orkla Foods
Innledning fra debattantene:
- Einar Strand om potensialet for økte hveteavlinger
- Augon Hellkås om forutsetninger for høy norskandel i mel
- Anette Moldestad om behov og fremtidsperspektiver i bakeribransjen
Oppsummering og avslutning med noen ord om neste milepæl for kornforskningen ved Anne Kjersti Uhlen, Nofima/NMBU