Bransjeseminar: Norsk mathvete – muligheter og utfordringer

Av Janne Karin Brodin

Vi forbinder bugnende hveteåkre med god og mettende mat. Men det er tarmbakteriene som gjør at vi kan utnytte næringsinnholdet i kornet på en effektiv måte.
Vi forbinder bugnende hveteåkre med god og mettende mat. Men det er tarmbakteriene som gjør at vi kan utnytte næringsinnholdet i kornet på en effektiv måte.Foto: Håkon Sparre, NMBU.

Produksjon av mathvete er viktig for selvforsyningsgraden, og produksjonen må være tilpasset både dagens og fremtidens norske klima, og behovene til norsk bakeindustri. Hva som er gjort og gjøres for å oppnå norsk mathvete av høy kvalitet er gjennomgangstemaet for dette seminaret.

Dato: 25. mars 2019
Sted: Vitenparken, Ås
Pris: kr 375,- inkl lunsj og kaffe

Meld deg på via Nofimas seminarside
Påmeldingsfrist 15. mars

Program

Registrering og kaffe: 9.30 – 10.00

Velkommen ved forsker og professor Anne Kjersti Uhlen

Et historisk tilbakeblikk på utviklingen av norsk mathvete

  • Landbrukspolitikken fra 1970 med mål om selvforsyning og satsing på norsk mathvete v/Leif Forsell, LMD
  • Utviklingen av nye norske hvetesorter for å forbedre kvaliteten v/Jon Arne Dieseth, Graminor AS 
  • Utviklingen av mel og melkvaliteter med økt innhold av norsk hvete v/Inge Sandven, Norgesmøllene
  • Fra tester i småskala til prøvebaking på industrielt nivå. Om oppbyggingen av forskningskompetanse på baking v/Ellen Færgestad Mosleth, Nofima
  • Utviklingen i baketeknologi – eksempler og smaksprøver av brød bakt i ulike tidsperioder v/Andre Løvås og Alf Nielsen, Nofima

Lunsj 11.30 – 12.15

Presentasjon av kunnskapen fra prosjektet Hvetekvalitet

  • Et oversiktsbilde ved Anne Kjersti Uhlen, Nofima/NMBU
  • Dyrkningsmiljøet betydning for glutenkvaliteten ved Ulrike Böcker, Nofima
  • Hvordan skjer oppbyggingen og nedbrytningen av glutenproteiner ved Shiori Koga, Nofima
  • Om sopp som bryter ned glutenproteiner ved Heidi Udnes Aamot, NIBIO
  • Liten sopp kan velte stort lass ved Ingerd Skow Hofgaard, NIBIO
  • Høy avling og kvalitet med riktig gjødslingsteknologi ved Krzysztof Kusnierek, NIBIO

Kaffepause 14.00 – 14.20

Norsk mathveteproduksjon – betydning, utfordringer og fremtidsperspektiver  

  • Norsk mathveteproduksjon mot 2030 ved Lars Fredrik Stuve, Norske Felleskjøp

Paneldebatt: Kan norsk mathveteproduksjon «brødfø» Norges befolkning i framtida? Hva trengs av kunnskap, samarbeid og tiltak i verdikjeden?

Ordstyrer: Ingvar Hage, NIBIO

Deltakere:

  • Lars Fredrik Stuve, Norske Felleskjøp
  • Einar Strand, NIBIO/NLR
  • Augon Helkås, Lantmannen Cerealia
  • Anette Moldestad, Orkla Foods

Innledning fra debattantene:

  • Einar Strand om potensialet for økte hveteavlinger
  • Augon Hellkås om forutsetninger for høy norskandel i mel
  • Anette Moldestad om behov og fremtidsperspektiver i bakeribransjen

Oppsummering og avslutning med noen ord om neste milepæl for kornforskningen ved Anne Kjersti Uhlen, Nofima/NMBU

Publisert - Oppdatert

Del på