Aktuelt

La deg fascinere av planter

La deg fascinere av planter

Onsdag 15. mai i er det plantenes dag (Fascination of Plants Day) på Campus Ås

Avrenning av plantevernmidler

Avrenning av plantevernmidler

Ny doktorgrad viser at frysing av jord gir en betydelig økning i utlekkingen av plantevernmidler i en påfølgende periode med nedbør og tining av jorda.

Flere studenter søker høyere landbruksutdanning

Flere studenter søker høyere landbruksutdanning

Søkertallene til husdyrvitenskap har økt med 17 prosent fra 2018. For plantevitenskaper er økningen hele 19 prosent.

Kurs i forsøksdyrlære

Kurs i forsøksdyrlære

Høsten 2018 troppet 33 forventningsfulle NMBU-studenter opp på Senter for husdyrforsøk på Ås gård for å lære om hvordan dyr som brukes i forsøk skal ha det. Bevissthet rundt etikk og dyrevelferd var hovedtema.

Vil gjøre det enklere for nordmenn å velge kortreist planteprotein

Vil gjøre det enklere for nordmenn å velge kortreist planteprotein

Mer proteinrike planter i kostholdet er bra for bærekraft og bra for helsa. Men slike matvarer i norske butikkhyller er nesten utelukkende importert. Det vil forskerne gjøre noe med.

Ikke ett fett for norske kviger hva de spiser

Ikke ett fett for norske kviger hva de spiser

Kviger som får energirikt fôr vokser raskere, men de blir også fetere. Ny doktorgrad viser at kviger kan opprettholde en tilvekst på over 900 gram pr dag også på grovforbaserte dietter med lite kraftfôr

 

Velkommen til nye studenter ved Fakultet for biovitenskap

Velkommen til nye studenter ved Fakultet for biovitenskap

Her finner du praktisk informasjon om studiestart i august, både faglig og sosialt. Informasjonen vil bli oppdatert fortløpende dersom det skjer endringer i programmene. Vi anbefaler at du sjekker opp informasjonen kort tid før studiestart, slik at du får med deg de siste oppdateringene.

Slik kan du påvirke dyrevelferden

Slik kan du påvirke dyrevelferden

Selv om du sikkert er tilhenger av god dyrevelferd, er det ikke like sikkert at er du villig til å bidra til den. For det er dine valg i matbutikken som avgjør hvor godt husdyrene skal ha det.

Bransjeseminar: Norsk mathvete – muligheter og utfordringer

Bransjeseminar: Norsk mathvete – muligheter og utfordringer

Produksjon av mathvete er viktig for selvforsyningsgraden, og produksjonen må være tilpasset både dagens og fremtidens norske klima, og behovene til norsk bakeindustri. Hva som er gjort og gjøres for å oppnå norsk mathvete av høy kvalitet er gjennomgangstemaet for dette seminaret.

Et knippe løsninger på globale utfordringer

Et knippe løsninger på globale utfordringer

Fra matsikkerhet til pandemier og antibiotikaresistens: Mange av de største globale utfordringene vi står overfor kan bare løses med tverrfaglig samarbeid på tvers av sektorene.

NMBU er med på å starte nytt avlsprogram for Niltilapia i Etiopia

NMBU er med på å starte nytt avlsprogram for Niltilapia i Etiopia

I ph.d.-prosjektet til stipendiat Kassaye Balkew Workagegn ved NMBU startet han opp et nytt avlsprogram for Niltilapia i Etiopia, en fiskeart som er i ferd med å bli verdens mest produserte oppdrettsfisk.

Halm er best som redebyggingsmateriale til purker

Halm er best som redebyggingsmateriale til purker

Tilgang til redebyggingsmateriale har en positiv effekt på purkas atferd før grising, grisingsforløpet og morsatferden, og halm gir den beste effekten.

Kjøtt kan få en næringsverdi mer lik fisk

Kjøtt kan få en næringsverdi mer lik fisk

Ved å tilsette mineraler og vitaminer i dyrefôret kan kjøttet på en enkel og billig måte gjøres mye sunnere.

NMBU organiserer en verdenskongress innen anvendt dyreadferd- og velferd

NMBU organiserer en verdenskongress innen anvendt dyreadferd- og velferd

I august arrangerer BIOVIT/IHAs Forskergruppe Etologi og husdyrmiljø en verdenskongress på atferd og velferd hos husdyr (inkl. oppdrettsfisk) i Bergen. Kongressen arrangeres i samarbeid med NMBU/VETMED, Animalia, NIBIO, Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet.

Den tyske Hermann von Nathusius-medaljen er tildelt Theo Meuwissen for sitt banebrytende arbeid innen genomisk seleksjon

Den tyske Hermann von Nathusius-medaljen er tildelt Theo Meuwissen for sitt banebrytende arbeid innen genomisk seleksjon

Bakgrunnen for tildelingen er Meuwissens lange rekke av vitenskapelige publikasjoner, hvorav flere betegnes som landemerker innen husdyrvitenskapelig forskning.

Julestjerna

Julestjerna

Om hvordan den mexikanske busken julestjerna havnet i potteskjuleren på stuebordet.

Gendykk i norsk natur

Gendykk i norsk natur

Nå har vi endelig verktøyene til å kartlegge det komplette arvestoffet til alle artene på jorda. Det vil gi oss verdifull innsikt i en arts biologi og evolusjonshistorie.  Det skriver flere forskere, deriblant NMBUs Simen Rød Sandve i ny kronikk.

Millions in new funding to combat salmon mortality and sustainability issues in food production

Millions in new funding to combat salmon mortality and sustainability issues in food production

NMBU has received 20 million NOK in funding for two spin-off projects for Foods of Norway: one on salmon health and one on the sustainability of novel feeds.

Rapport fra teknisk arbeidsgruppe om jordbruk og klima

I oktober nedsatte regjeringa og jordbrukets organisasjoner en teknisk arbeidsgruppe for å utarbeide et faglig grunnlag for forhandlingene om en frivillig klimaavtale for jordbruket. Arbeidsgruppen har nå levert sin rapport

Økt protein/fett balanse i fôr til laks stimulerer vekst

Økt protein/fett balanse i fôr til laks stimulerer vekst

Rúni Weihe i Havsbrún på Færøyene viser i sin doktorgrad ved NMBU at protein/fett balansen i fôr til laks i sjø har stor påvirkning, både på fôrutnyttelse, vekst og spiselig vare.

Friske settepoteter

Friske settepoteter

Sykdomsfrie settepoteter er viktig i norsk og global potetdyrking. En av de mange skadegjørere man må kjempe mot i settepotetproduksjoner er bløtråte og stengelråte, forårsaket av bakterier. Dette er temaet i doktorgraden (PhD) til Simeon Rossmann som har tittelen: ‘Bløtråtebakteriene i Norge – settepotethelse, samspill med insekter og molekylære mekanismer i sykdomsutviklingen’, og skal forsvares på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) 23. november 2018.

Økt lønnsomhet ved å la kvigene kalve litt tidligere

Økt lønnsomhet ved å la kvigene kalve litt tidligere

Det å la kvigene kalve fire måneder tidligere enn normen ved 26 måneders alder, gir bedre lønnsomhet og går ikke ut over kuas livstidsproduksjon.

Knopp- og blomsterfall hos planter

Knopp- og blomsterfall hos planter

Planter kvitter seg med organer de ikke lenger har bruk for. Dette innebærer oftest knopp- blomster- eller bladfall, men omfatter også frødryss, tap av frukt, bær og til og med røtter. Dette skjer gjennom en svært kontrollert prosess som kalles absisjon, en reaksjonsmåte hos planter som forskerne enda ikke helt forstår. Med avanserte metoder der man ser på alle gener som er aktive og alle proteiner i cellene til enhver tid, har Luz Gabriela Munoz Sanhueza belyst dette  i doktorgraden sin (PhD) med julestjerne som modellplante.

Kua kan spise sagflis

Kua kan spise sagflis

Mangelen på gras og halm fikk forskerne ved NMBU til å lete etter andre alternativer til kua. De fant det i skogen, i form av sagflis.

Invitation to a mini-symposium on Plant Molecular Biology

Invitation to a mini-symposium on Plant Molecular Biology

Prof. Dr. agric. Odd-Arne Olsen, Institutt for plantevitenskap, Fakultet for biovitenskap gikk av for aldersgrensen tidligere i år. I den forbindelse arrangeres et minisymposium med internasjonale og nasjonale foredragsholdere for å feire hans bidrag til planteforskningen.

 Mer miljøvennlig sukkerrørproduksjon i Malawi

Mer miljøvennlig sukkerrørproduksjon i Malawi

Å dokumentere påvirkningen plantevernmidler i sukkerrørproduksjonen har på både mennesker og miljøet står sentralt i doktorgradsarbeidet til Trust Kasambala Donga.

Hvorfor er myr så viktig for klimaet?

Hvorfor er myr så viktig for klimaet?

Nede i den norske myra ligger det like mye CO2 som Norge kommer til å slippe ut de neste 66 årene. Men det som ligger i myra, blir i myra, så det gjelder at vi mennesker ikke tukler med den, sier Camilla Lorange Lindberg stipendiat på institutt for plantevitenskap ved NMBU.

Burde kornplanten bli mer lik ugras?

Burde kornplanten bli mer lik ugras?

Etter ekstremtørken i sommer var åkeren glissen og ikke høyere enn en forsømt gressplen. Men midt i står Meldestokken og svaier høy, grønn og fin, tilsynelatende upåvirket av tørken.

Korn på vannmettet jord

Korn på vannmettet jord

Til tross for årets ekstremt varme og tørre sommer, vil normalen fremover bli fuktigere klima med økte nedbørsmengder. Det er derfor viktig å være forberedt på større vannmetning i jorda som vil forårsake dårligere vekstforhold for plantene.

Klimasmart landbruk med klimakalkulator

Klimasmart landbruk med klimakalkulator

Visste du at norsk landbruk er i ferd med å ta i bruk klimakalkulatorer for å redusere klimagassutslipp?

Prestisjefylt pris tildelt planteforsker Aruppillai Suthaparan

Prestisjefylt pris tildelt planteforsker Aruppillai Suthaparan

Han tildeles prisen for sitt nyskapende arbeid hvor daglengde og lyskvalitet utnyttes som en ikke-kjemisk metode i bekjempelse av plantesykdommen mjøldogg.

Vet mer om hvete

Vet mer om hvete

Hvete er en av de viktigste matplantene i verden. Men hveten er sårbar for sopp, skadedyr og klimaendringer. Derfor har hveten vært i forskernes søkelys i årtier.

FoodProFuture invites you to a field tour August 21

FoodProFuture invites you to a field tour August 21

The FoodProFuture project invites you to a field tour with focus on production of protein crops, possibilities and challenges in a Nordic climate. The field tour open for all participants!

Oppklarte motstridende funn om gener i fisk

Oppklarte motstridende funn om gener i fisk

To studier publisert i Nature og Nature Genetics i 2016 studerte evolusjon av dupliserte gener i fisk. Studiene kom overraskende til helt motstridende konklusjoner. Forskere fra NMBU har nå reanalysert data fra de to studiene og oppdaget feil i den ene studien.

Hva betyr egentlig den kjemiske strukturen til triglyserider for vår sunnhet?

Hva betyr egentlig den kjemiske strukturen til triglyserider for vår sunnhet?

Maten vi spiser kan på den ene siden være tilpasset våre gener, eller ikke, og i det siste tilfellet får vi et begynnende sykdomsbilde.

From Indian oil to green fish feed in Norway

From Indian oil to green fish feed in Norway

Working for a big oil company in India, engineer Sandeep Sharma longed for a more sustainable career-path. Three years later he is defending his PhD-thesis at NMBU with ground-breaking results on novel fish feed derived from seaweed and spruce trees.

Stor interesse for seminar om dyrevelferd

Stor interesse for seminar om dyrevelferd

8. juni inviterte NMBU Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet til et dyrevelferdsseminar som bød på smakebiter fra forskningen i form av populærvitenskapelige korte presentasjoner, alt fra fiskens bevissthet til hesters valg av dekken.

Innføringskurs i klimagasser fra landbruket

Innføringskurs i klimagasser fra landbruket

Hvordan gjøre rådgiverne i landbruket bedre rustet til å gi råd til bøndene i Norge som ønsker å ta gode klimavalg for sitt bruk og sin produksjon. Innføringskurset tar for seg generelle problemstillinger, men også gir en viss fordypning både mot utslipp fra husdyr- og planteproduksjon.

Kelp breeding – Norway`s next salmon adventure?

Kelp breeding – Norway`s next salmon adventure?

The sugar kelp is a «super-organism» that can be used in animal feed and a wide range of other important products. Still, genetic improvement is required to make cultivation more profitable. A new spin-off from Foods of Norway aims to make this happen. 

Forbedret analyse av sædkvalitet hos råne

Forbedret analyse av sædkvalitet hos råne

Fruktbarheten til rånen kan i dag bare måles indirekte gjennom drektighetsprosent og antall fødte grisunger. Hvis en bedre kunne evaluere rånens sædkvalitet før sæden brukes, ville det både øke kvaliteten på rånesæden som sendes ut til norske svineprodusenter, og gjøre det lettere å selektere de mest fertile dyrene for videre avl.

Gjesteforelesning med Gara Villalba, University of Barcelona

Gjesteforelesning med Gara Villalba, University of Barcelona

Gara Villalba holder 4. juni kl 14:15 i Auditoriet i Senter for klimaregulert planteforskning en gjesteforelesninge med tittelen: "Exploring options for optimizing food-energy-water nexus at the building, neighborhood, and city level". 

Bli med på en digital fisketur

Bli med på en digital fisketur

Norske forskere bruker digitale verktøy for å løse store utfordringer innen oppdrettsnæringen. Kanskje kan de også oppdage hvordan det er å være en fisk?

Mindre forekomst av tidlig kjønnsmodning hos oppdrettslaks

Mindre forekomst av tidlig kjønnsmodning hos oppdrettslaks

Tidlig kjønnsmodning hos oppdrettslaks fører til problemer både for laksen og oppdretteren.

Yara-stipend tildelt masterstudenter

Yara-stipend tildelt masterstudenter

De fire masterstudentene som i år har fått stipend fra Yara har alle sine masteroppgaver på dagsaktuelle forskningsområder, som gulrust i hvete, økt avling av norske epler, mer kostnadseffektiv grovfôrproduksjon, og økt forståelse av et viktig gen for blomstringstid og avlingsstørrelse.

Sauen gjør et bevisst valg av oppholdssted

Sauen gjør et bevisst valg av oppholdssted

Er sauen stadig rundt hytteveggene kan det skyldes at hytta ligger i et kjerneområde som sauen har valgt seg ut, til å ete, sove og hvile i.

En melkeprøve forteller om kuas evne til å utnytte grovfôret

En melkeprøve forteller om kuas evne til å utnytte grovfôret

Det gjør det mulig å inkludere fôreffetivitet i avlsmålet til melkekyr

Ni millionar til forsking på genredigering

Ni millionar til forsking på genredigering

NMBU er partnar i nytt forskingsprosjekt som har som mål å utvikla nyskapande løysingar med hjelp av genredigeringsteknologi.

Svalbard Global Seed Vault: 10 års Jubileum

Svalbard Global Seed Vault: 10 års Jubileum

Frølageret har jo blitt et internasjonal ikon som ‘alle’ vil ha en bit av. Stort arrangement med deltakelse av mer enn 100 ledere av genbanker fra alle verdens kanter – og ikke minst ca. 50 pressefolk.

En god mor er viktig, også for fisk

En god mor er viktig, også for fisk

Ny kunnskap kan gi oss bedre og større oppdrettsfisk.

Matnyttig forsking

Matnyttig forsking

Verda treng nok, sunn og trygg mat produsert på ein bærekraftig måte under endra klimaforhold. Gode løysingar byggjer på god forsking, og mykje av denne går føre seg ved NMBU.

Ekstrem mutasjon – hva skjer da?

Ekstrem mutasjon – hva skjer da?

Alle laksefiskenes mor gjennomgikk en fordobling av alt arvestoffet for ca. 100 millioner år siden og har siden hatt to sett med gensystemer. Hvilke konsekvenser har dette fått for laksefiskene sammenlignet med for eksempel gjedda, som bare har ett?

Ikke alltid bra for dyr å bo på sykehjem

Ikke alltid bra for dyr å bo på sykehjem

Selv om terapi med dyr kan ha god effekt på pasienten, er det ikke sikkert dyret har det godt. 

Resistensforedling i hvete

Resistensforedling i hvete

Det er en målsetning å produsere en større andel av mathveten innenlands. I dag er i gjennomsnitt bare ca 50 % av mathveten vi bruker til konsum av norsk produksjon. Men hveteplanten angripes av en rekke skadegjørere som ved sterke angrep gir avlingsreduksjon og redusert matkvalitet.

Gamle katter trenger mer kos

Gamle katter trenger mer kos

Gamle katter kan bli demente, akkurat som oss mennesker. Derfor er det viktig å aktivisere pusen med lek og intellektuelle utfordringer.

Sjå korleis laksen kan bli vegetarianar

Sjå korleis laksen kan bli vegetarianar

Nå skal forskarar rekne seg fram til kva slags mat som er best for fisken. Slik kan dei også spare bruk av forsøksdyr.

Ny metode kan føre til færre dyreforsøk

Ny metode kan føre til færre dyreforsøk

Med hjelp av matematiske modellar kan forskarar spare bruk av forsøksdyr.

Seminar om klimagassutslipp fra husdyrproduksjonen

Seminar om klimagassutslipp fra husdyrproduksjonen

Thon Hotel, Ski, 7. februar 2018. Målgrupper for seminaret var ulike næringsorganisasjoner, rådgivningstjenester og forvaltning.

 

 

Julegris på kortreist fôr

Julegris på kortreist fôr

Norske griser er avhengige av importert protein av høy kvalitet i fôret. Fokus på selvforsyningsgrad og bioøkonomi gjør at fremtidens gris avles til å spise mer av norske fôrråvarer.

FoodProFuture: Innovativ og bærekraftig utnyttelse av planteproteiner i fremtidige matvarer

FoodProFuture: Innovativ og bærekraftig utnyttelse av planteproteiner i fremtidige matvarer

Ved å integrere kunnskap om avlinger, sammensetning av råmaterialer, teknologier, ernæring og helse, miljøpåvirkning i matproduksjon og forbruker- og markedsforhold vil forskerne i prosjektet ta sikte på å bygge en kunnskapsplattform for Norge. Platformen vil legge til rette for produksjon og verdiskapning fra plantebaserte proteinrike ressurser til fremtidige matvarer.

Geiter og storfe på beite med virtuelle gjerder

Geiter og storfe på beite med virtuelle gjerder

Både geiter og kyr ser ut til å innrette seg fint når fysiske gjerder blir erstattet med elektriske klaver, viser ny NMBU-forskning.

Avlivet krefthypotese på «Sunnere storfekjøtt»-seminar

Avlivet krefthypotese på «Sunnere storfekjøtt»-seminar

Forskningsprosjektet Sunnere storfekjøtt ble bygget rundt hypotesen om at hemjern i rødt kjøtt øker risikoen for tarmkreft. Da prosjektet arrangerte sluttseminar 26. oktober ble denne hypotesen avlivet.

Soppsykdom på hvete

Soppsykdom på hvete

Hvete er en av verdens viktigste matplanter. Men hveteplanten angripes av et utall av skadegjørere, hvor en av de alvorligste er soppsykdommen ‘hveteaksprikk’  (Parastagonospora nodorum). Anja Karine Ruud har i doktorgraden sin drevet forskning på genetisk resistens i hvete som er et viktig ledd i bekjempelse av soppsykdommen.

Påviser ketose i melkeprøve

Påviser ketose i melkeprøve

Bruker kjent metode for vurderinga av melkekvalitet til å finne ut om kua er syk med stoffskiftesykdommen ketose.

Velkommen til seminar om rødt kjøtt, tarmhelse og -kreft

Velkommen til seminar om rødt kjøtt, tarmhelse og -kreft

Er det noe vi kan gjøre for å produsere et sunnere norsk storfekjøtt?

NMBU skal lede nytt prestisjeprosjekt om urbant landbruk

NMBU skal lede nytt prestisjeprosjekt om urbant landbruk

NMBU-ledet prosjekt om urbant landbruk har fått innvilget finansiering fra det prestisjefylte EU-programmet Horisont 2020. 

Sykdomsresistens i norske byggsorter

Sykdomsresistens i norske byggsorter

Bygg er den mest dyrka kornarten  i Norge og utgjør i dag ca. 50 % av kornarealet.  Men bygg er også svært utsatt for soppsykdommen byggbrunflekk, en plantesykdom som fra tid til annen kan gi opp til 40 % avlingsreduksjon. Det er derfor viktig å finne frem til måter for effektiv bekjemping av denne skadegjøreren. Doktorgradsforskningen til Ronja Wonneberger kan bidra til mindre angrep av byggbrunflekk og dermed større avlinger.

 

Store forskjeller på tørrfôr-kvalitet

Store forskjeller på tørrfôr-kvalitet

«Lam og ris» står det på posen med hundefôr. Det høres velsmakende ut, men sannheten er at kvaliteten på ingrediensene kan være dårlig, ifølge ny forskning.

Knipeøvelser i frukthagen

Knipeøvelser i frukthagen

Har du et gammelt plommetre du vurderer å hogge fordi frukten ikke smaker godt? Blir plommene små og sure? Det er ikke sikkert det er treet det er noe galt med.

Sluttseminar i forskningsprosjektet AGROPRO

Sluttseminar i forskningsprosjektet AGROPRO

Prosjektet har undersøkt muligheter og begrensninger for at forbedret agronomisk praksis kan bidra til økt og bærekraftig matproduksjon i Norge. På sluttseminaret presenteres nye resultater fra jord og planteforskning, økonomiske og sosiokulturelle studier og det blir paneldebatt.

– Vi sulter ikke ihjel om biene blir borte

– Vi sulter ikke ihjel om biene blir borte

Katastrofescenariet der vi sulter ihjel når biene blir borte er misvisende, ifølge forsker. – Frykten skyldes mer mangel på kunnskap enn mangel på bier, sier professor Åsmund Bjørnstad.

Årets mottakere av Yara-stipendet 2017

Årets mottakere av Yara-stipendet 2017

Vi gratulerer fire flotte masterstudenter som har fått tildelt Yara-stipend for 2017.

La deg fascinere av planter

La deg fascinere av planter

I år er det igjen duket for Fascination of Plants Day over store deler av verden. Fredag 12. mai er det plantenes dag (Fascination of Plants Day) på Campus Ås.

Oppdrettslaksen trenger marint omega-3

Oppdrettslaksen trenger marint omega-3

Marine omega-3-fettsyrer er nødvendig i oppdrettslaksens fôr for å bevare god helse

Bruker droner og roboter til å finne nye plantesorter

Bruker droner og roboter til å finne nye plantesorter

Snart kan planteforskere ved NMBU ta en tur i åkeren og se på det som vokste der for et par år siden uten at det er behov for verken tidsmaskin eller skotøy. Det holder med et par briller og en datamaskin.

Senter for fiskeforsøk

Senter for fiskeforsøk

Senter for fiskeforsøk er et moderne senter for småskala fiskeforsøk. Senteret har spesielle fasiliteter innen fôringsforsøk, RAS-teknologi (resirkulering av vann i akvakultur) og bruk av isotoper som sporingsmetode i fisk. Senteret har også en isolert karantenestasjon i beredskapsøyemed.

Seminar om etisk og bærekraftig hundeavl

Seminar om etisk og bærekraftig hundeavl

11. mai 2017 ble det arrangert et seminar om avlsforskning og hundeavl ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU campus Ås

NMBU blant de beste i verden innen landbruk og skogbruk

NMBU blant de beste i verden innen landbruk og skogbruk

På en ny rangering av de beste universitetene i verden kommer NMBU på 23. plass innen landbruk og skogbruk.

Sammenhengen mellom bruk av raps i fôr og mengden jod i melk

Sammenhengen mellom bruk av raps i fôr og mengden jod i melk

Raps har de senere år blitt en viktig fôringrediens, men bruken av rapsprodukter i fôr til melkeku førte til en reduksjon av mengden jod i melk.

Fra grønnalger til landplanter

Fra grønnalger til landplanter

Encellede grønnalger tok steget fra ferskvann til landjorda og utviklet seg til landplanter for omtrent 500 millioner år siden. 

 

Kampen om det grønne karbonet

Kampen om det grønne karbonet

Alt som kan lages av olje kan lages av trær, tang og tare. Tilgangen på fornybar biomasse er begrenset. Skal vi lykkes med bioøkonomien, må det grønne karbonet utnyttes optimalt. Det krever kunnskap, tverrfaglig samarbeid og gode rammebetingelser.

ERA-Net boosts NMBU’s nutrition research

ERA-Net boosts NMBU’s nutrition research

Out of 29 submitted full proposals, “SusPig” has been approved by the ERA-Net SusAn Co-funded call. “To be part of this cross-sectional, international consortium is a great boost for the NMBU”, Margareth Øverland says.

Eierløse katter løser problemet med eierløse katter

Eierløse katter løser problemet med eierløse katter

Den beste måten å holde antall eierløse katter på et lavt nivå i et område, er å beholde en del av de eierløse kattene som allerede er der.

Trær kommuniserer også

Trær kommuniserer også

Riktignok ikke med deg, men med seg selv, med andre trær og med organismer i jorden. Inne i treet skjer det overføring av signaler i stor skala slik at hver lille bit av treet gjør akkurat slik som det skal.

NMBU-forskere vant innovasjonspris for nytt landbruksdatakonsept

NMBU-forskere vant innovasjonspris for nytt landbruksdatakonsept

Innovativt prosjekt vil hjelpe bonden med «Big Data» i det grønne skiftet og får bistand fra Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd.

Volterra Lecture for Digital Life Norway - February 2nd

Volterra Lecture for Digital Life Norway - February 2nd

"Metabolism and its role in production of advanced biofuels, obesity and cancer",
byJens Nielsen, Professor ofSystems Biology and Synthetic Biology at Chalmers University, Göteborg.

Volterra Lecture for Digital Life Norway - 2. februar

Volterra Lecture for Digital Life Norway - 2. februar

Volterra-forelesning for Digitalt Liv Norge: Modellering av metabolisme og dens betydning for avanserte biodrivstoff, overvekt og kreft, ved Jens Nielsen, Professor i Systems Biology and Synthetic Biology ved  Chalmers University, Göteborg.

Årets Gartnerhallen/BAMA stipend

Årets Gartnerhallen/BAMA stipend

Hvert år deler Gartnerhallen og BAMA ut to utdanningsstipend på 25 000,- til studenter som tar mastergrad innen fagfeltene plantevitenskap og relaterte fagområder. Årets stipend gikk til oppgaver om jordbær og nematoder.

Klimatilpasning for arter i grasfamilien

Klimatilpasning for arter i grasfamilien

De fleste grasarter har sin opprinnelse i tropene og sub-tropene, men grasunderfamilien Pooideae er mer tilpasset kjølige klimaområder som i Norden, noe som er helt avgjørende for vellykket overvintring hos oss. Det genetiske grunnlaget for denne tilpasningen er temaet for doktorgraden (PhD) til Marian Schubert.

Foods of Norway forsterker samarbeid med Chile

Foods of Norway forsterker samarbeid med Chile

Både Norge og Chile har lang kystlinje, rik på tare. For å kunne utnytte taren maksimalt pågår det en stadig tettere ‘forskningstango’ mellom Foods of Norway og University of Chile.

Frøavl av rødkløver

Frøavl av rødkløver

Rødkløver er en av de viktigste fôrplantene i Norge, men det er vanskelig å skaffe nok frø. I doktorgradsforskningen sin undersøker Helga Amdahl hvordan man kan bedre frøavlen av tetraploid rødkløver.


Bioøkonomien inntar grisebingen

Bioøkonomien inntar grisebingen

Norge har rik tilgang på biomasse, som trær, tang og tare og gras. Nå leter NMBU-forskere etter de grisene som er godt egnet til å foredle lokale fôrressurser.

Kartlegger grisens følelsesliv

Kartlegger grisens følelsesliv

Hva sier grisens grynt, snøft og hyl om dyrets følelsesliv? Det skal det europeiske forskningsprosjektet Soundwel finne ut mer om. Prosjektet er ett av tre NMBU-prosjekter innen dyrehelse og dyrevelferd som finansieres av EU.

Nye prosjekter - full pott for NMBU

Nye prosjekter - full pott for NMBU

Da forskningsmidler for jordbruk og matindustri på 71 millioner kroner skulle fordeles, søkte NMBU om fem forskningsprosjekter. Samtlige søknader ble innvilget.

Jubler for Foods of Norway

Jubler for Foods of Norway

8. oktober var det avspark for Foods of Norway. – Jeg er så stolt og glad, sa NMBU-rektor, Mari Sundli Tveit.

Gartnerhallen/BAMAstipendet går til forskning på postharvest og aquaponics

Gartnerhallen/BAMAstipendet går til forskning på postharvest og aquaponics

Gartnerhallen/BAMAstipendet har som formål om å fremme rekruttering til fagfeltet Plantevitenskap ved NMBU. Studentene som i år har blitt valgt ut til å få stipendet på 25 000 kr er Ingvill Hauso og Errki-Einar Søberg.

Miniseminar 7. juni

Miniseminar 7. juni

IPV would like to invite you to a miniseminar June 7 where there will be guest lectures in "Breeding Fruit Cultivars for Improved Quality" and "Breeding black currants for sustainable production and multipurpose use".

Det norske hvetemirakelet

Det norske hvetemirakelet

I Vitenparken Campus Ås ble det 14. november holdt et internasjonalt seminar om hveteforskning med foredragsholdere fra alle de norske og flere internasjonale fagmiljøer.

Er husdyrgjødsel fra slakterier en risiko for plantehelse?

Er husdyrgjødsel fra slakterier en risiko for plantehelse?

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), hvor NMBU er tungt inne i mange av faggruppene, har foretatt en vurdering av risiko for plantehelse ved bruk av husdyrgjødsel fra slakterier.

Ugras i eng og beitemark

Ugras i eng og beitemark

Sivarter er et økende ugrasproblem som reduserer næringsverdien i grasavlingene. Doktorgradsforskningen til Wiktoria Kaczmarek-Derda vil bidra med mer kunnskap om hvordan sivartene kan bekjempes i eng- og beitemarkene våre.

NMBU vant Utdanningskvalitetsprisen 2016

NMBU vant Utdanningskvalitetsprisen 2016

I går fikk NMBU og Institutt for plantevitenskap tildelt Utdanningskvalitetsprisen 2016 fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, for sitt arbeid med utdanningen av agroøkologer.

Plantebasert fôr og klimaendringer skaper helseutfordringer for oppdrettsfisk

Plantebasert fôr og klimaendringer skaper helseutfordringer for oppdrettsfisk

Havbruksnæringen har i økende grad gått over til plantebasert fôr. Samtidig forringes miljøet. Ny forskning viser at de to utfordringene samlet gir grunn til bekymring.

Kan kråsstein i kyllingfôret erstatte narasin?

Kan kråsstein i kyllingfôret erstatte narasin?

Nå som narasin ikke lenger er i bruk er det behov for andre virkemidler for å bedre tilstanden i tarmen til kyllingen. Kan kråsstein bedre fordøyelsen?

Mink som modelldyr for testing av proteinkvalitet i hundefôr

Mink som modelldyr for testing av proteinkvalitet i hundefôr

Hundefôr kan ha varierende proteinkvalitet. Aminosyresammensetning og fordøyelighet er viktige mål for proteinkvalitet. Studiene i avhandlingen viser at mink er et egnet modelldyr for effektiv og billig evaluering av proteinkvalitet.

Norsk studie om hester som kommuniserer med mennesker går verden over

Norsk studie om hester som kommuniserer med mennesker går verden over

En norsk forskergruppe tok i bruk symboler for å spørre hester om de ville ha på dekken. Forskningen får nå stor oppmerksomhet verden over.

Professor i husdyravl Odd Vangen er tildelt Distinguished Service Award of EAAP

Professor i husdyravl Odd Vangen er tildelt Distinguished Service Award of EAAP

Vangen ble på EAAP kongressen i Belfast i forrige uke tildelt Distinguished Service Award of EAAP (European Federation for Animal Science)

Fet fisk kan lage farlige stoffer i tarmen

Fet fisk kan lage farlige stoffer i tarmen

En ny studie fra NMBU og Nofima nyanserer bildet av hva slags mat som kan innebære kreftrisiko.

Sommermelk er litt sunnere

Sommermelk er litt sunnere

Beiteslipp fører til mer enn våryre kyr. Melken kyrne produserer blir også sunnere.

Voluminøs befaring i fordøyelsen

Voluminøs befaring i fordøyelsen

Når man skal lære om kuas fordøyelse inngår både det å ta ut, veie og analysere det kua har spist.

Hva slags type hageeier er du?

Hva slags type hageeier er du?

Vil du yte eller nyte i hagen? Liker du å få jord under neglene eller foretrekker du å beundre hagen fra en fluktstol med noe godt å drikke i glasset?

Muleg avlsprogram for mjølkegeit i Tanzania

Muleg avlsprogram for mjølkegeit i Tanzania

Mjølkegeiter kan gi betre levekår for bønder i Tanzania. Det må satsast på avl av geiter som tåler klimaet, som mjølkar meir og har god fruktbarhet.

Soppgifter i mais

Soppgifter i mais

Fusarium-råte og utvikling av soppgifter er en stor trussel mot maisproduksjonen over hele verden. I sin doktorgrad påviser Hadush Tsehaye Beyene en rekke muligheter til å begrense produksjonen av soppgifter. Soppgiften forekommer ikke i norskprodusert sukkermais.

 - Rødt kjøtt og melk er sunt

- Rødt kjøtt og melk er sunt

Du bør vite hva du gjør når du velger å kutte ut viktige matvarer i kostholdet. Trendkosthold som innebærer å ikke spise kjøtt eller drikke melk kan være mer skadelig enn sunt.

Solbær – sorter, klima og innholdsstoffer

Solbær – sorter, klima og innholdsstoffer

Tomasz Leszek Woznicki har i sin doktorgrad sett på hvordan innholdet av helserelaterte stoffer i solbær påvirkes av klimaforhold og sorter med ulikt genetisk opphav.

Nytt fremragende nordisk forskningssenter innen reindrift

Nytt fremragende nordisk forskningssenter innen reindrift

Klimaendringer og mer intensiv ressursutnytting av nordområdene vil føre til endringer for reindriften. Nytt «Nordic Centre of Excellence» skal undersøke reindriftens tilpasningsmuligheter til disse endrede sosio-økologiske forholdene.

Årets mottakere av Yara-stipendet 2016

Årets mottakere av Yara-stipendet 2016

Stor bredde blant mottakerne av årets Yaras-stipend. De fire masterstudentene representerer fire forskjellige studieprogram fra fire ulike institutt.

Pellets får myke vinger

Pellets får myke vinger

En oppfinnsom kar og en sementblander gjør at fiskeoppdrettere og fôrprodusenter kan spare både penger og arbeid.

La deg fascinere av planter

La deg fascinere av planter

Torsdag 19.mai er det plantenes dag (Fascination of Plants Day) på Campus Ås.

Poteter – kvalitet og lagring

Poteter – kvalitet og lagring

Pia Heltoft Thomsen sin doktorgrad vil bidra til å redusere  lagringssvinnet hos potet.

Utviklet avlsmetode – hedres med pris

Utviklet avlsmetode – hedres med pris

Theo Meuwissens genforskning har vært avgjørende for avl av husdyr og foredling av planter. 1. mai mottok han som første akademiker ved et norsk universitet den amerikanske John J. Carty Award.

Mer melk med gode grovfôrblandinger

Mer melk med gode grovfôrblandinger

Økt ytelse hos melkekyr i økologisk produksjon kan oppnås ved å kombinere surfôr fra første- og andregangsslått av økologisk slåtteeng.

Besøk ved University of Calcutta

Besøk ved University of Calcutta

Agroøkologi-gruppa ved Geir Lieblein, Tor Arvid Breland og Anna Marie Nicolaysen besøkte i slutten av februar/begynnelsen av mars samarbeidspartnere ved University of Calcutta (UoC).  

 

Snømugg og overvintringsskade på gras

Snømugg og overvintringsskade på gras

Doktorgradsforskningen til Mohamed Abdelhalim vil bidra til sikre og raskere foredling av snømuggresistente grassorter. 

Hunden gnager seg til renere tenner

Hunden gnager seg til renere tenner

Margbein fra storfe fungerer litt som en tannbørste for hunder. Det fjerner plakk, men det er forskjell på hvor effektive de ulike typene margbein er.

Markerer ny retning innen husdyravl

Markerer ny retning innen husdyravl

National Academy of Sciences, Washington, USA, har tildelt utmerkelsen The John J. Carty Award for the Advancement of Science til professor i bioinformatikk ved NMBU Theodorus Meuwissen for hans pionerarbeid innen genomisk seleksjon.

Helsefremmende stoffer i brokkoli

Helsefremmende stoffer i brokkoli

Ny forskning viser at innholdsstoffer i frukt og grønnsaker som vitaminer, mineraler og flavonoider (antioksidanter) har stor betydning for å hindre utviklingen av kreft og hjerte- og karsykdommer.

En fortelling om maten

En fortelling om maten

Idealet om at maten ikke skal være industriprodusert, prosessert eller produsert ved bruk av kjemikalier, er antivitenskapelig og reaksjonært, og svært uheldig for moderne matproduksjon.

Vinterherdighet hos engvekster

Vinterherdighet hos engvekster

I sin doktorgrad har Sigridur Dalmannsdottir sett på hvordan pågående og fremtidige klimaendringer påvirker de viktigste fôrplantene våre.

Promper norske kyr for mye?

Promper norske kyr for mye?

Norske kyr raper og promper for mye og er klimaverstinger. Dette har vært hevdet gang på gang fra mange aktører i de siste ukers kjøttdebatt i media. Dette er i beste fall en stor misforståelse, mener forsker Laila Aass.

Norsk hestekraft i off road race

Norsk hestekraft i off road race

Den gamle styrkeprøven Skeid er igjen tatt i bruk blant våre nasjonale hesteraser - en historisk kappestrid hvor hestene får vist det de er gode på, i hodet og i terrenget.

Rensing av slamvann med mikroalger

Rensing av slamvann med mikroalger

Anette Åkerström har i doktorgraden sin forsket på alternative måter for å fjerne næringstoffer i avløpsvann fra husholdninger ved hjelp av mikroalger.

Mikroalger - mulighetenes organismer

Mikroalger - mulighetenes organismer

Den biokjemiske sammensetningen av mikroalger kan styres ved å endre dyrkingsmiljøet slik at de utvikler et ønsket produkt, ifølge doktoravhandlingen til Daria Markina ved NMBU.

Ti ting du ikke visste om katten

Ti ting du ikke visste om katten

Katten kan oppleves som et litt mystisk dyr som det ikke er så lett å forstå seg på. Den er en spennende dyreart med mange egenskaper som ikke er så godt kjent, sier professor Bjarne O. Braastad ved NMBU.

Nytt forskningsprosjekt vil bidra til mer bærekraftig oppdrettsnæring

Nytt forskningsprosjekt vil bidra til mer bærekraftig oppdrettsnæring

NMBU-ledet prosjekt får millionstøtte til lakseforskning som skal bidra til det grønne skiftet.

Hester vil helst gå uten dekken

Hester vil helst gå uten dekken

I en undersøkelse gjort blant 23 hester, svarer hestene at eierne er for ivrige i bruk av dekken. For første gang får hester mulighet til å si ifra hva de ønsker.

En geit i forskningens tjeneste

En geit i forskningens tjeneste

Når det er trangt om plassen i geitefjøset øker stresset og frykten i flokken. Men hvordan måler forskerne stress og frykt på en vitenskapelig måte?

Selskapshund – en champion i sykdom og lidelser

Selskapshund – en champion i sykdom og lidelser

Mange selskapshunder avles til et liv med sykdom og lidelse fordi et rasespesifikt utseende er det viktigste.

Doktorgrad - Shiori Koga - Norsk brødhvete

Doktorgrad - Shiori Koga - Norsk brødhvete

Forsøk  har vist at hvete får svakere glutenkvalitet i sesonger med kjølig og fuktig vær. Dette gjør at bakekvaliteten av norsk hvete varierer fra år til år og fra sted til sted, noe som er utfordrende for mølle- og bakeindustrien.

En hyllest til egget

En hyllest til egget

Egget er så næringsrikt at det omtrent er som å spise kjøtt og fisk samtidig.

Doktorgrad - Amsalu Gobena Roro  - UV-stråling og plantevekst

Doktorgrad - Amsalu Gobena Roro - UV-stråling og plantevekst

I planteproduksjonen i veksthus nyttes det i dag i stor grad kjemisk vekstregulering for å kontrollere plantenes vekst og utvikling. Siden dette er en lite miljøvennlig forskes det på å finne alternative metoder.

Doktorgrad - Haakon S. Helland - Mer rotgrønnsaker i kostholdet

Doktorgrad - Haakon S. Helland - Mer rotgrønnsaker i kostholdet

Skal vi øke bruken av tunge rotgrønnsaker som kålrot og nepe, må vi gjøre de lettere tilgjengelig ved at de kan markedsføres i skrelt og oppdelt tilstand.

Mongolsk hoppemelk – en sunnere festdrikk

Mongolsk hoppemelk – en sunnere festdrikk

Gjæret hoppemelk, airag, har igjen blitt en tradisjon i brylluper og ved feiringer i det som på Djengis Khans tid var en del av det store Mongolriket.

Gjev pris til tidligere IPV-doktorand

Gjev pris til tidligere IPV-doktorand

Etiopiske Fetien Abay Abera, tidligere doktorgradsstudent ved NMBUs Institutt for Plantevitenskap, har fått en prestisjefylt pris for forskningsarbeid som bygger på doktorgraden hennes ved NMBU

Slik gir du kjæledyra en forventningsfull jul

Slik gir du kjæledyra en forventningsfull jul

Opplevelsen av positive forventninger er lik for mennesker og dyr, og den optimale dyrevelferden er når hunden eller katten er i en tilstand hvor den gleder seg til noe.

Lam over normalen

Lam over normalen

Vekten på høstens slaktelam er overrakende høye med tanke på den varme sommeren. Årets varme og tørre sommer ville normalt gitt en rask utvikling av vegetasjonen i fjellet og tidlig fall i kvaliteten på beiteplantene. Det går ut over lammenes vekst.

Nytt forskningssenter "Foods of Norway"

Nytt forskningssenter "Foods of Norway"

NMBU er tildelt Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) «Foods of Norway» av Norges forskningsråd.

PlantBio 2014: nettverkskonferanse for planteforskere

PlantBio 2014: nettverkskonferanse for planteforskere

Den årlige nettverkskonferansen PlantBio 2014 gikk av stabelen 3. og 4. november på Quality Airport Hotell Gardermoen.

Endring eller ørken

Endring eller ørken

Husdyrproduksjon i Tanzania er i stor grad tuftet på felles beiteområder hvor hver enkelt bonde ønsker å ha så mange dyr som mulig. Et omfattende organisert beitesystem må til for å stoppe utarmingen av fellesressursene.

 Den store hveterevolusjonen

Den store hveterevolusjonen

Visste du at det meste av mathveten i dag blir produsert på norske jorder? Langvarig forskningsinnsats for å utvikle gode hvetesorter og dyrkingsmetoder har revolusjonert norsk hveteproduksjon.

Lauv og kvister i kampen mot utarming

Lauv og kvister i kampen mot utarming

Overbeiting har ført til utarming av jorda i Etiopia. Men ved å ta i bruk vekster som tidligere ikke har vært brukt som fôr og gjennomføre beiterestriksjoner er nå beiteområdene og skogen på vei tilbake.

Avl bedrer grisevelferden

Avl bedrer grisevelferden

Bruk av ny teknologi i avlsorganisasjonen Norsvin gjør at grisen kan få enda bedre ben, klauver og kropp gjennom målrettet avl. Avlen kan også styrke holdbarheten til purka, slik at hun kan få flere kull uten at det går ut over velferden hennes.

Dyrevelferd og miljøvennlig produksjon på agendaen

Dyrevelferd og miljøvennlig produksjon på agendaen

Verdens mest effektive og miljøvennlige kjøttproduksjon har forskningsresultater å formidle og utfordringer å diskutere. Alt innen fjørfe var tema da fagfolk fra hele verden var samlet til den 14. Europeiske fjørfekonferansen.

Villaks kan tilpasse seg klimaendringer

Villaks kan tilpasse seg klimaendringer

Atlanterhavslaks tåler temperaturendringer bedre enn forskerne trodde

Mat for fremtiden

Mat for fremtiden

Vil du være unik og ettertraktet? Velg master i fôrteknologi ved NMBU! Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er ett av to universiteter i verden som tilbyr studier innenfor fôrteknologi.

Høyt profilert publikasjon fra senter for fiskeforsøk på Ås

Høyt profilert publikasjon fra senter for fiskeforsøk på Ås

En grunnleggende artikkel fra en doktorgradsavhandling avlagt ved IHA om sammenhengen mellom forventning og aggresjon hos fisk ble nylig publisert i det meget prestisjetunge tidsskriftet Proceedings of the Royal Society of London (Biological sciences).

Bedre jaktegenskaper hos norske elghundraser

Bedre jaktegenskaper hos norske elghundraser

Jaktegenskapene til Norsk Elghund Grå og Norsk Elghund Sort skal forbedres gjennom et nystartet forskningsprosjekt. 

Fremtidens fiskefôr vokser i skogen

Fremtidens fiskefôr vokser i skogen

Gjær produsert på flis fra norske grantrær og bakteriemel dyrket på naturgass fra Nordsjøen blir til høyverdig protein som oppdrettsfisk kan spise. Proteinet er til og med bra for fordøyelsen.