Den beboelige planeten

Debatt
Kl.
18:00 - 21:00

Bli med når vi setter mattrygghet, biomangfold og bærekraftig kosthold på menyen med eksperter fra UiO og NMBU.

Tid og sted: 11. feb. 2020 18:00–21:00, Kulturhuset, Youngs gate 6

Arrangementet holdes på norsk, og er åpent og gratis for alle interesserte men krever påmelding via dette nettskjemaet. Facebook-arrangement for kvelden finner du her.

Eksperter fra Universitetet i Oslo (UiO) og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) setter selvberging, mattrygghet, innovasjon og bærekraftig kosthold på programmet.
UIO

Program:

Del 1. Klimaendringer påvirker matproduksjon – visste du at sjokoladeproduksjon er avhengig av en liten knott?

Hvor ille kan det bli? Beboelig eller ubeboelig, det  er spørsmålet – refleksjoner rundt David Wallace-Wells bok «Den ubeboelige planeten»
Dag O. Hessen, professor ved Institutt for biovitenskap, UiO, og forfatter

Insekter: mat på bordet, ingeniørkunst og fremtidens medisinskap? Tone Birkemoe, professor ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning, NMBU, og insektøkologi-blogger.

Hva skal til for å snu utviklingen mot "Den ubeboelige planeten" beskrevet i David Wallace-Wells bok?
Shutterstock / Vectorpocket

Del 2. Klimaendringer påvirker matproduksjon og vice versa – hvordan kan vi best møte det?

Bærekraftig kosthold, ernæring og helse – hva må vi gjøre av endringer? Hvordan er det med norske råvarers karbonavtrykk, og kan vi leve kun av norske råvarer? Lene Frost Andersen, professor ved Avdeling for ernæringsvitenskap og instituttleder ved Institutt for medisinske basalfag, UiO

Maten som en lokal brikke i et stort globalt spill: Hvordan kan individuelle valg og kollektive føringer påvirke jordas fremtid? Karen Victoria Lykke Syse, førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø, UiO

Snackspause

Del. 3 Innovasjon som lar oss redusere klimaavtrykket

Varmere hav er dårlig nytt for oppdrettslaksen – hva kan vi gjøre? Øystein Evensen, professor ved Veterinærhøgskolen, NMBU

Sopp og mikroorganismer – både kilde til mat i seg selv og bedre mat generelt – dobbel rolle – dobbel glede. Inger Skrede, forsker ved Institutt for biovitenskap,UiO

Urbant landbruk – redusert CO2 i byene og økt matsikkerhet – dobbel rolle – dobbel glede – hvordan kan hver av oss bidra? Trine Hvoslef-Eide, professor ved Fakultet for biovitenskap, Institutt for plantevitenskap, NMBU

Future Farm – Morgendagens digitale løsninger for bonden: teknologi som blokkjede-teknologi og maskinlæring hos norske melkebønder kan redusere klimaavtrykket. Simen Arenberg, seniorkonsulent, inFuture på vegne av partnerne TINE, Felleskjøpet Agri, Yara, Eurofins og NMBU.

Del 4. Vi runder av med det store bildet

Menneskets og økosystemets grunnstoffer i et evig kretsløp? Anja Røyne, forsker, Fysisk institutt, UiO, og forfatter

Kulturhuset i Oslo
Youngs gate 6, Oslo