Hidden Wealth in Tax Heavens - Skatteparadiser og skjulte utenlandsformuer

Konferanse
Kl.
12:15 - 14:00

Senter for skatteforsk, Handelshøgskolen NMBU, ved professor Annette Alstadsæter, arrangerer ein konferanse om forsking på skjulte utenlandsformuer i skatteparadis.

Konferansen er åpen og koblet til undervisning. Hvis det blir fullt i festsalen vil forelesningssal i Tårnkjelleren, rom TU 101, åpnes og ha direkte overføring til skjermer.

Private formuer tilsvarende 10% av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP) gjemmes unna i skatteparadiser

I gjennomsnitt gjemmer verdens husholdninger formuer tilsvarende 10% av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP) i skatteparadiser, viser en ny studie gjennomført av Annette Alstadsæter (NMBU), Niels Johannesen (Københavns Universitet) og Gabriel Zucman (UC Berkeley). Studien kan lastes ned her:

WHO OWNS THE WEALTH IN TAX HAVENS? MACRO EVIDENCE AND IMPLICATIONS FOR GLOBAL INEQUALITY

Men det er stor variasjons mellom land. Privatpersoners formuer i skatteparadiser varierer fra noen få prosent av BNP for Skandinavia til rundt 15% for Europa og 60% for Gulfstatene og noen latin-amerikanske land.

Populariteten til de ulike skatteparadisene har endret seg over tid. Nå plasseres pengene i større grad i Asia. Andelen av de skjulte formene som plasseres i Sveits er kraftig redusert de siste ti åra. For andre skatteparadiser i Europa er det også en nedgang.

Ulikheten i samfunnet øker når man tar hensyn til de skjulte utenlandsformuene, som i stor grad er eid av de aller rikeste. Denne effekten varierer også mellom land.

For mer informasjon, kontakt:

Professor Annette Alstadsæter

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Handelshøyskolen

E-post annette.alstadsater@nmbu.no

Mobil +47 916 97 877

Vertskap
Senter for skatte- og adferdsforskning
NMBU, Ås
Campus Ås