Enzymer skaper nytt fôr, ny gjødsel og proteinpulver

Med enzymer har forskerne klart å bryte ned biologisk materiale og skape nye produkter. For å få det til, hermer de etter naturens egne prosesser.

 

Enzymer skaper nytt fôr, ny gjødsel og proteinpulver

Gjennom mange år har enzymforskningsmiljøet på NMBU og andre norske forskningsmiljøer jaktet på de beste enzymene. De har lett etter enzymene som kan skape gull av gråstein ved å bryte ned biologisk materiale på kortest mulig tid. Forskningen har fått stor oppmerksomhet.

Her er noe av det enzymene har gitt eller kan gi oss av nye produkter:

  • Biomasse fra skogen omgjort til biodrivstoff
  • Rekeskall omgjort til plantevernmiddel
  • Tang og tare omgjort til dyrefôr
  • Biprodukter fra kjøtt og fisk omgjort til proteinpulver
  • Biomasse fra skog omgjort til grønne kjemikalier
  • Trær omgjort til vanilje
  • Rekeskall omgjort til morsmelkerstatning

Professor Vincent Eijsink og hans forskergruppe har lett etter de rette enzymene til ulike formål gjennom mange år. De har fått inngående kunnskap om nedbytingsprosesser som skjer i naturen, og hermet etter disse på lab. Prosjektet NorZymeD, som avsluttes i disse dager, har vært en nasjonal enzymjakt hvor ledende norske forskningsmiljøer har jobbet godt sammen. Norges forskningsråd satt det hele i gang.

 

Les mer her

Published 16. October 2018 - 7:14 - Updated 16. October 2018 - 7:14