SDG300 Bærekraftsmål i matsystemer med planter og dyr

Studiepoeng:5

Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap

Emneansvarlig:Hanne Fjerdingby Olsen

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Engelsk

Antall plasser:30

Frekvens:Årlig.

Forventet arbeidsmengde:125 timer.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Januarblokk.

Om dette emnet

Emnet gjennomføres med forelesninger og diskusjonsøkter innen bærekraft i matproduksjonssystemer med planter, fisk og husdyr. Gjennom tverrfaglige team og litteraturstudier vil studentene utfordres til å trekke inn kunnskap fra hele studieforløpet sitt. FNs bærekraftsmål settes i sammenheng med muligheter og utfordringer innen nåværende og framtidig matproduksjon. Et helhetlig perspektiv på bærekraft utforskes og alle dimensjoner involveres. Ulike aspekter som ressursbruk, arealbruk, avveininger (trade-off), matsikkerhet, fôr/mat-konkurranse og biodiversitet vil drøftes. Studentene jobber i team med et valgt matsystem, som studeres og drøftes med bakgrunn i vitenskapelig litteratur. Studentene evalueres ut fra teamaktiviteten og en avsluttende innleveringsoppgave hvor studentene jobber med å redesigne det valgte matsystemet sitt med endringer begrunnet i forbedret bærekraft.

Dette lærer du

Kunnskap Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:

  • Ha inngående kunnskap om bærekraftige matsystemer og kunne anvende kunnskapen når utfordret med komplekse problemstillinger
  • Kunne vurdere et matsystems bærekraft på ulike nivåer (eks. lokalt, nasjonalt, globalt)
  • Kan vurdere interaksjoner mellom bærekraftsmål og gjøre kvalifiserte prioriteringer

Ferdigheter Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:

  • Kunne yte relevante bidrag i et tverrfaglig team og kjenne egne styrker og svakheter
  • Kunne analysere bærekraftige løsninger basert på tilgjengelig litteratur på et avansert nivå
  • Kunne reflektere og kommunisere løsninger for bærekraftig matproduksjon og hvordan disse relateres til bærekraftsmålene

Generell kompetanse Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:

  • Kunne bruke egen kunnskap og ferdigheter til å belyse komplekse problemstilinger rundt bærekraft og matproduksjon
  • Evne å kommunisere på et høyt faglig nivå
  • Kunne gjennomføre en vitenskapelig gjennomgang av problemstillinger knyttet til bærekraftige matproduksjonssystemer
  • Forelesninger, teamarbeid, presentasjoner, arbeid med emneoppgave.
  • Pensum oppgis på Canvas.
  • Mappevurdering: Bestått / Ikke bestått.

    Studentene vurderes ut fra team-aktivitet, diskusjoner/presentasjoner og innlevert team-emneoppgave.

  • Sensor kvalitetssikrer vurderingsopplegg.
  • Obligatorisk oppmøte 80% av oppsatt undervisning og teamarbeid (hovedregel: undervisningsopplegg kl. 9.00-15.30). Det forventes at studentene deltar på forelesning og er aktive i deres respektive team i oppsatt undervisningstid.
  • 20 timer forelesning, 28 timer organisert teamarbeid, 32 timer selvstrukturert teamarbeid, 8 timer workshop, 37 timer selvstudium/oppgaveskriving.
  • Bestått/ Ikke bestått
  • GSK