Detaljer om emnet PJH340

PJH340 Kvalitet i matplanter

English course Information

Søk etter andre emner

Viser emnet slik det undervises i studieåret med start i 2017 .

Emneansvarlige: Anne-Berit Wold
Medvirkende: Siv Fagertun Remberg, Anne Kjersti Uhlen
Studiepoeng: 10
Ansvarlig fakultet: Fakultet for biovitenskap
Frekvens: År med partall
Undervises på språk: EN, NO
(NO=norsk, EN=Engelsk)
Undervises i periode:
Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Første gang: Studieår 2012-2013
Fortrinnsrett: Masterstudenter i Plantevitenskap, Biologi, Matvitenskap
Emnets innhold:
Kurset vil ha fokus på planter som benyttes som mat til mennesker. Dette inkluderer frukt, bær, grønnsaker, potet og cerealier. Viktige ernæringsmessige og helsemessige komponenter i matplanter vil bli belyst. Planteprodukters rolle i human ernæring og hvilke metoder som benyttes for å dokumentere påstandene om utvalgte matplanter og enkeltkomponenters positive effekt på menneskers helse. Faktorer som påvirker innholdet av ulike forbindelser i planter som genetisk variasjon, og miljømessige faktorer som dyrkingsmiljø og klimafaktorer vil være sentrale emner. Videre vil det bli lagt vekt på hvilke oppgaver de ulike komponentene har i plantene, samt mekanismer for hvordan de virker i menneskekroppen.
Læringsutbytte:
En kandidat som har fullført emnet forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte - Kunne anvende sine kunnskaper og ferdigheter til å videreutvikle og fremskaffe ny kunnskap innen fagområdet - Kunne kommunisere om faglige problemstilling og drøfte mulige løsninger med spesialister på området - Kunne formidle faglige problemstillinger og tilgjengelig kunnskap til allmennheten Kunnskaper: - Ha kunnskaper om hvilke egenskaper som knyttes til kvalitet i matplanter - Ha kunnskaper om hvordan disse påvikes gjennom genetisk variasjon og miljøfaktorer - Ha kunnskaper om hva som ligger til grunn for å knytte enkelt komponenter i matplanter til helseeffekter Ferdigheter: - Kunne bistå næringsmiddelindustrien i valg av riktig råvare og kunnskap om denne - Kunne gjennomføre et selvstendig og avgrenset forskningsarbeid med tanke på å frembringe ny kunnskap innen fagområdet
Læringsaktiviteter:
Forelesninger, laboratorieøvelser og studentpresentasjoner av aktuelle tema.
Læringsstøtte:
Canvas  
Pensum:
Aktuelle lærebøker og vitenskapelige artikler
Forutsatte forkunnskaper:
BOT130
Anbefalte forkunnskaper:
Obligatorisk aktivitet:
Laboratorieøvelser og studentpresentasjon
Vurderingsordning:
Skriftlig eksamen teller 100%.
Sensor:
Ved avsluttende skriftlig eksamen skal ekstern sensor foreta vurdering av kandidatene.
Normert arbeidsmengde:
ca 300 timer
Opptakskrav:
Realfag
Undervisningstid:
4 timer i uka med forelesninger og laboratorieøvelser
Hjelpemidler ved skriftlig eksamen(er): Ingen kalkulator. Ingen andre hjelpem.
Eksamensdetaljer: En skriftlig eksamen: A - E / Ikke bestått