NOVA-406 Miljøsamarbeid og konflikthåndtering: Fornybar energi og fremvoksende arealbrukkonflikter
Emnet kan ha endringer på grunn av koronautbruddet. Sjekk Canvas og studentWeb.
English course Information
Søk etter andre emner
Viser emnet slik det undervises i studieåret med start i 2018 .
Emneansvarlige: John Andrew Mcneish
Studiepoeng: 5
Ansvarlig fakultet: Fakultet for landskap og samfunn
Frekvens: Høst 2019.
Undervises på språk: EN
(NO=norsk, EN=Engelsk)
(NO=norsk, EN=Engelsk)
Undervises i periode:
Høst 2019.
Kurssamling: 5.-9 august 2019.
Første gang: Studieår 2018-2019
Fortrinnsrett: Studenter på ph.d.-nivå har førsteprioritet. Masterstudenter kan spørre kontaktpersonen som står oppført på kursinformasjonssiden på NOVAs nettsider om det er plass på ph.d.-kurs.
Emnets innhold:
Dette er det fjerde kurset i NOVA-ph.d.-kursserien Environmental Collaboration and Conflict Resolution (2016-2019). Andre kurs i kursserien:
2016: Tools for Analysis and Intervention: Case Mexico (University of Eastern Finland, School of Forest Sciences)2017: Framework for Analysis and Intervention. Theme: Green Energy: Global Potential - Local Challenge. Cases in Denmark and Kenya (University of Copenhagen, Faculty of Science)2018: The Crossroads of Forestry, Ecosystem Services and Wildlife (University of Eastern Finland, School of Forestry)
Kurset utforsker miljøkonflikter spesielt knyttet til fornybar energi og arealbruk konflikter i det globale nord og sør.
Globale klimautfordringer og omstilling til lavutslippssamfunn påvirker planleggingspolitikk og praksis på alle styringsnivåer i samfunnet. Ulike former for fornybar energiproduksjon (bioenergi, vind, sol, vann, etc.) og infrastrukturutvikling står som sentrale virkemidler i denne omstilling. Dette skaper i økende grad nye konfliktområder mellom ulike typer av interesser og verdier knyttet til arealbruk og eierskap.
I dette kurset vil vi forsøke å forstå ulike dynamikker i disse nye
Ph.d.-studenter oppfordres til å diskutere deres eget empiriske arbeid i arbeidsgrupper med veileder. Dette skaper også en arena for kollegial læring og videre utvikling av akademiske artikler
Kurset tar ikke for seg kun fornybare konflikter gjennom ulike disiplinære og teoretiske tilnærminger og faglige eksempler. Kurset vil også skape en læringsarena med ulike aktører fra praksisfeltet. Det vil bli arrangert en dagsekskursjon hvor ph.d.-studenter, inviterte akademikere, politikere og lokal samfunnsaktører sammen diskuterer og studerer konflikter knyttet til arealbruk forårsaket av utvikling av fornybar energi.
Formålet med kurset er dermed ikke å utforme en enkelt modell for konfliktløsning. Kurset ønsker heller å vurdere ulike tilnærminger gjennom dialog og strukturelle endringer og at det kan være ulike inngangsvinkler for å skape endring gjennom samarbeid. Kurset fokuserer således på betydningen og anvendeligheten av ulike juridiske og politiske styringsalternativer inkludert fromelle og uformelle mekanismer for samarbeid, juridiske inngrep, regulering, dialog, deltakelse, konsultasjon og tilnærmelse - for å håndtere konflikter knyttet til arealbruk ved utvikling av fornybar energi.
Et mer detaljert program og
- Introduksjon til energiutvikling og arealbrukskonflikter i det globale Nord og Sør, samt ny forståelse av energi i moderne samfunnsutvikling.
- Tilnærming til arealbrukskonflikter,
mapping ogcounter mapping , styring, kunnskap, dialog og deltakelse. - Saker fra Norge (Samene og Sør-Norge)
- Anvendelse av teori i praksis: En dagsekskursjon til et lokalsamfunn med vindkraftutbyggingskonflikter.
- To perioder med veiledet gruppearbeid: diskusjon og refleksjoner av teoretisk og empirisk læring i forhold til ph.d.-forskning.
- Kursevaluering
Kurslitteratur vil bli gitt for hver forelesning i god tid før kurset.
Studenter må sende inn et utvidet sammendrag og refleksjonsnotat (
Læringsutbytte:
PhD studentene vil lære å:
- Utforske og analysere miljø og arealkonflikter
- Forstå ulike sammenhenger mellom fornybar energi, areal forvaltning, og økonomiske strukturer.
- Forstå ulike perspektiv på lokal samfunn og lokal stedstilhørighet
- Utforske muligheter og hindringer for samarbeid, deltakelse og dialog
- Analysere hvordan sosio-økonomiske, kulturelle aspekter og kunnskap påvirker planprosesser og beslutningsstrukturer
Læringsaktiviteter:
Kurset vil gi forskjellig teoretiske rammeverk eksemplifisert i kontektster fra virkeligheten, og tid til refleksjon over eget ph.d.-prosjekt. Dette genererer en mer generell kapasitet for å analysere og behandle miljøkonflikter.
Pensum:
Pensumliste vil bli gitt for hver forelesning i god tid før kurset.
Forutsatte forkunnskaper:
Dette kurset er rettet mot ph.d.-studenter med forskningsinteresse innen miljø- og utviklingsstudier, planlegging, naturressurshåndtering og konfliktløsing. Vi kan også ta opp masterstudenter som er interessert i emnet og har en passende bakgrunn f. eks. innen miljøpolitikk, skogbrukspolitikk og -økonomi, miljørelaterte studier, samfunnsvitenskap. Eller andre avanserte relaterte studier innen naturressursledelse. Alle studenter må sende inn et utvidet sammendrag og refleksjon (extended abstract and reflection) og CV sammen med søknaden (vennligst se NOVA-nettsiden for mer informasjon).
Obligatorisk aktivitet:
Deltakelse på kurssamling.
Vurderingsordning:
Bestått/ikke-bestått 5 studiepoeng - basert på revidert artikkel (paper) .
Sensor:
Merknader:
Kurset er et felles nordisk NOVA-ph.d.-kurs organsiert av John-Andrew McNeish, NMBU og Mikaela Vasstrøm, Universitetet i Agder. Kurset vil arrangeres på Universitetet i Agder. Kurset er en del av NOVA-kursserien Environmental Collaboration and Conflict Resolution (2016-2019). Inviterte
https://www.nmbu.no/en/students/nova/students/phd-courses/phd-courses-2019/node/35855
Normert arbeidsmengde:
80 timer forhåndsarbeid (kurslitteratur og skriving)40 timer seminarer/forelesninger60 timer etterarbeid (skriving)
Opptakskrav:
Dette kurset er rettet mot ph.d.-studenter med forskningsinteresse innen miljø- og utviklingsstudier, planlegging, naturressurshåndtering og konfliktløsing. Vi kan også ta opp masterstudenter som er interessert i emnet og har en passende bakgrunn f. eks. innen miljøpolitikk, skogbrukspolitikk og -økonomi, miljørelaterte studier, samfunnsvitenskap. Eller andre avanserte relaterte studier innen naturressursledelse. Alle studenter må sende inn et utvidet sammendrag og refleksjonsnotat (extended abstract and reflection) og CV sammen med søknaden ((vennligst se NOVA-nettsiden for mer informasjon).
Studenter på ph.d.-nivå har førsteprioritet. Masterstudenter kan spørre kontaktpersonen på kursets NOVA-nettside om det er ledig plass på ph.d.-kurs.
Undervisningstid:
- 40 hours seminar/forelesninger
Eksamensdetaljer: Langsgående vurdering: Bestått / Ikke bestått