HFX256 Småfe: avl, ernæring og etologi
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Øystein Holand
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:20 studenter
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:125 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:August blokk
Om dette emnet
Dette lærer du
Etter kurset skal studentene kjenne omfang og struktur på kjøttproduksjon og mjølkeproduksjon på småfe i Norge, også ullproduksjon. Studenten skal kjenne til prinsipper for fôrplanlegging og kunne sette opp fôrplaner til saue- og geitebønder. Studentene skal også ha kunnskap om fôring og stell gjennom en drektighets- og laktasjonssyklus, kjøtt- og mjølkekvalitet, beite og kulturlandskapspleie, holdvurdering som redskap i fôrplanlegginga og noen viktige forhold som påvirker økonomien i saue- og geitehold.
Innen anvendt avl skal studentene forstå de norske avlsoppleggene for sau og geit, ha kjennskap til avlsmål og avlsorganisasjonen.
Innenfor husdyrmiljø og etologi skal studentene ha kunnskap om dyrenes termoregulering, deres krav til klima og dyrevelferd og hvordan ulike miljøfaktorer påvirker adferd, helse og velferd. Studentene skal ha oversikt over innredningssystemer og bygninger for sau og geit.
- Forelesninger, gruppearbeid, demonstrasjoner og praktiske øvelser av holdvurdering og ullkvalitet. Utferd til sau- og geitebesetninger gjennomføres hvis mulig.
- En oversikt over aktuell litteratur vil bli presentert ved undervisningsstart
- HFX132, HFA200, HFE200, HET201
- HFX201
- Emnet har vurderingsformen bestått/ikke bestått. Studentene skal jobbe i grupper og avlevere en skriftlig oppgave som skal presenteres. Både presentasjonen og det skriftlig ligger til grunn for vurderingen.
- Ekstern sensor er med på vurderingen av oppgaven.
- Innlevering av oppgave er obligatorisk aktivitet.
- Studenter på B-HV og M-HV.
- Bestått/ Ikke bestått