HFE205 Grovfôr og drøvtyggerernæring
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Ingjerd Dønnem
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:Nei
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:HØST
Om dette emnet
Innholdet i emnet kan deles i følgende hovedtemaer:
- Omfanget av grovfôrproduksjonen i Norge i dag, og hvordan utviklingen har vært over tid.
- Egenskaper for de viktigste gras og engbelgvekstene og ettårige vekster til grønnfôr.
- Prinsipper ved dyrking av grovfôr (inkludert forhold knyttet til jord, jordarbeiding og klimatilpasninger).
- De viktigste faktorene som virker inn på næringsinnhold, fôrverdi og opptak av grovfôret.
- Prinsipper og metoder for høsting av grovfôr.
- Prinsipper og metoder for konservering av grovfôr.
- Tilpasninger for å oppnå god avling og god fôrkvalitet som grunnlag for bærekraftig. matproduksjon basert på drøvtyggere.
- Fordøyelse og omsetting av næringsstoff til drøvtyggere.
- Fôrmiddelvurdering til drøvtyggere: energi- og proteinvurdering.
- Kjemisk analyse for bestemmelse av næringsinnhold og energi i fôr.
Det vil bli omtrent lik fordeling mellom grovfôrrelaterte tema og drøvtyggerernæring.
Dette lærer du
Kunnskap
Ved fullført emne skal studenten
- kunne beskrive egenskaper hos de viktigste eng- og beitevekstene, prinsipper for dyrking av grovfôr, og forstå hvordan dyrkingsteknikk kan påvirke kjemisk sammensetning og fôrverdi.
- kjenne til omfang og betydning av de viktigste grovfôrmidlene
- kunne forklare sentrale faktorer som virker på innhold av næringsstoffer, næringsverdi og fôropptak av grovfôr.
- kunne beskrive prinsipper og metoder for høsting og konservering av grovfôr.
- kunne beskrive de mest anvendte analysemetodene som benyttes for vurdering av fôr i husdyrproduksjon
- forstå fôrdeklarasjoner og kunne tolke analysebevis av fôr og fôrmidler fra et laboratorium
- Kunne forstå prinsippene for fôrmiddelvurdering og bestemmelse av næringsbehov hos drøvtyggere
Ferdigheter
Studenten kan vurdere om grovfôrmidler er egnet til drøvtyggere med bakgrunn i type grovfôr, grovfôrets kjemiske innhold, grovfôrets fordøyelighet og omsetting av næringsstoff hos drøvtyggere.
Generell kompetanse
Studenten skal ved avslutning av emnet ha oversikt over grovfôrets rolle i norske husdyrproduksjoner og kjenne til og kunne diskutere samfunnsmessige og politiske sider (miljøspørsmål etc.) ved grovfôrdyrkinga og grovfôrbaserte husdyrproduksjoner.
- Forelesninger, øvinger med utarbeidelse av rapport, gruppearbeid med presentasjon, labarbeid, utferd
- Canvas m.m
- Det vil bli utarbeidet en spesifikk litteraturliste for kurset. Hovedlitteraturen vil være hentet fra McDonald et al., 2011 (7. utgave) og Sjaastad et al., 2016 (3. utgave). I tillegg vil en del litteratur om grovfôr bli delt ut, eller tipset om.
- HFX132 og HFE200
- Skriftlig eksamen, A-F
Skriftlig skoleeksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: B1 Utdelt kalkulator, ingen andre hjelpemidler - Sensor bidrar i utforming av eksamensoppgaver og sensurerer et utvalg av besvarelsene.
- Øvinger med innlevert rapport, deltakelse i gruppearbeid, deltakelse på utferder og gjesteforelesninger. Deltagelse på lab.
- Det blir noe overlapp med emnet PJH212, men det gis ingen studiepoengreduksjon.