Hva må jeg huske før utenlandsreiser med kjæledyret?

Kjæledyr med på reiser og ferier

Regelverket er forskjellig i ulike land. Mattilsynet har en fin reiselveileder hvor du kan taste inn type dyr, land mm, og få ut de gjeldende reglene for din egen reise.

Her er lenker til informasjon om å ta med kjæledyret til våre naboland:
Reise til Sverige
Reise til Danmark

Storbritannia har et mer omfattende regelverk for innreise enn andre europeiske land. 

Det er felles regler for de fleste av EU-landene med krav om et europeisk kjæledyrpass, mens reglene er mer varierte og kompliserte i land utenfor EU. De enkelte lands ambassader er som regel behjelpelige med oppdatert informasjon om innreise med kjæledyr til det aktuelle landet. 

Husk at du må forholde deg til to ulike regelverk; ett i det landet du reiser til og ett ved reise tilbake til Norge. Reglene for når du skal inn i Norge med dyret ditt finnes hos Mattilsynet.

Innreise til Norge fra land utenfor EU/EØS har mer omfattende regler, og krever lang forberedelse.
For innreise fra såkalte tredjeland, kreves blodprøve for å være sikker på at rabiesvaksinen har hatt effekt.

Sjekk alltid regelverket for reise med kjæledyr på Mattilsynets hjemmeside, www.mattilsynet.no, der det til enhver tid er oppdatert. Det er eiers ansvar å kjenne regelverket.

Kjæledyr med på flyttefot

Dersom du skal bosette deg i et annet land, bør du oppsøke veterinær i det nye landet så snart som mulig for anbefalinger angående aktuelle sykdommer og lokalt regelverk som du må være oppmerksom på.

I tillegg til rabies er det en rekke sykdommer i andre land som kjæledyret kan bli smittet av på reise.

Sjekkliste før utenlandsopphold med kjæledyr

Pass Hund og katt må ha godkjent pass hvor alle opplysninger om dyret og nødvendig attestasjon fra veterinær føres inn. Husk at passet alltid må være tilgjengelig ved veterinærbesøk før reisen og underveis.

ID-merking med godkjent microchip ID-merking må gjøres senest ved første rabiesvaksine eller ormekur. Lesbar øretatovering fra før 3.juli 2011 er godkjent ID-merking inntil videre, ID-nummeret må være innført i passet.

Rabiesvaksine Denne må gjøres senest 21 dager før reise, og dyret må være eldre enn 3 måneder. Det er viktig å være klar over at denne regelen med 21 dager før innreise også gjelder for andre land som for eksempel Danmark og Finland. For noen land kreves blodprøve for å måle at rabiesvaksinen har hatt effekt.

Behandling mot revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis). Dyret må være eldre enn 3 måneder og behandlingen må gjøres av veterinær, med godkjent preparat inneholdende praziquantel, i løpet av 24-120 timer før innreise til Norge.

Dersom du reiser ofte, og kun innenfor EU/EØS, kan du benytte den såkalte «28-dagersregelen»: Etter to behandlinger med maksimum 28 dagers intervall kan dyret behandles regelmessig hver 28. dag om man reiser ofte. Husk at det også må behandles senest innen 28 dager etter siste innreise til Norge.

Unntak: Det kreves pass og ID-merking, men ikke ormebehandling, for katter som reiser mellom Sverige og Norge. Det kreves ikke ormebehandling av hund som reiser fra Finland til Norge om man ikke reiser gjennom Sverige.

Husk at du trenger ormebehandling for reise fra Sverige til Norge, uansett hvor kort du skal være borte og om hunden er ute av bilen eller ikke.

Alvorlige smittsomme sykdommer der regelverket ikke stiller spesifikke krav ved innførsel.

Det er viktig å være oppmerksom på at hunder og katter kan bli smittet av alvorlige sykdommer som ikke omfattes av Mattilsynets regelverk. Mange av disse sykdommene kan også være farlig for mennesker. De fleste av disse sykdommene kan forebygges ved vaksinering eller forebyggende antiparasittær behandling.

• Leishmaniose (Leishmania infantum)

• Hjerteorm (Dirofilaria immitis)- også katt

• Den brune hundeflåtten (Rhipicephalus sanguineus) - kan overføre alvorlig sykdom

• Monocyttær ehrlichiose (Ehrlichia canis)

• Babesiose (Babesia canis, Babesia gibsoni)

• Hepatozoonose (Hepatozoon canis)

Leptospirose (Leptospira canicola, Leptospira icterohaemorrhagiae)

• Brucellose (Brucella canis)

• Sporotrichose – også katt

• Valpesyke

• Smittsom leverbetennelse

• Hunde- og kattelopper

Vi anbefaler vaksine mot leptospirose til hund ved reise sørover i Europa, i tillegg til den vanlige standardvaksinen i Norge som virker mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirusdiarre og parainfluensa (kennelhoste) for hund, og mot kattepest og katteinfluensa for katt.

I tillegg anbefaler vi profylakse mot flått og mange insekter som kan overføre smittsomme sykdommer. Søk råd hos veterinæren vedrørende beskyttelse mot flått og insekter på reise.

Kjæledyr må også ha pass.

Foto
Nalaphotos / Shutterstock
 

Ikke alle dyr liker reising

Noen dyr mistrives på reisefot; lurt da å vurdere en annen ferie eller at dyret blir tatt vare på av andre i ferien.

Husk at dyret trenger regelmessig lufting i trygge omgivelser på turen, og det må ha tilgang til rent vann og nok plass under hele reisen. Husk også at det er varmt nedover på kontinentet, og dyret må beskyttes mot direkte sollys.

 

Published 12. oktober 2019 - 11:54 - Updated 12. januar 2022 - 14:48