Hva gjør du med kjæledyret ditt i ferien?

Av Kristine Løwe

Vil du ta med kjæledyr utenlands må du være tidlig ut og sjekke at du er oppdatert på nye passregler. Kennel og tilsyn av noen du kjenner er en mulighet, men velg riktig ordning – og husk at du kan få bot for å la kjæledyret være alene hjemme.

– Før du pakker kofferten og drar på tur er det viktig at du setter deg inn i kravene om å ta med kjæledyret ditt til et annet land, og ikke minst kravene om å ta det med hjem til Norge igjen. Hvis dyret ditt mangler vaksiner eller dokumentasjon kan du risikere å måtte returnere dyret eller å betale for et svært kostbart karanteneopphold, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver, seksjon dyrehelse, i Mattilsynet.

Slik sjekker du passregler for kjæledyr

Han minner om at alle som skal ta med kjæledyr inn i Norge må ta kontakt med veterinær i god tid i forveien.

Veterinæren vil gi deg den informasjon og hjelp du trenger, både når det gjelder identitetsmerking, utstedelse av pass/veterinærattest, vaksinering og eventuell flåttbehandling og ormekur.

Hvis du vil ta med katt, hund eller andre kjæledyr utenlands, er du kanskje for sent ute allerede. Vaksinasjonsprogrammet de må gjennom tar ofte et halvt års tid.

– Om du skal returnere med hund, katt eller ilder til Norge etter besøk i et annet land, kan du enkelt se hvilke krav som gjelder for deg og dyret ditt i Mattilsynets kjæledyrkalkulator, forteller Tronerud.

Han oppfordrer alle som skal reise utenlands med dyr om å sjekke Mattilsynets informasjon her.

Hund og katt
Hund og katt Foto: Shutterstock

Kan få bot for å la dyr være alene hjemme

Mattilsynet har også strammet grepet overfor dyreeiere som reiser fra dyret uten å sørge for at det har nødvendig tilsyn. Det er ikke lov å reise fra dyr uten å sørge for at de har godt nok tilsyn.

Hva gjør jeg med katten i ferien?

Når det gjelder katter kan de være hjemme «alene» kun så fremt noen fører regelmessig tilsyn.

– Katten kan bli redd, usikker eller frustrert hvis den må oppholde seg i et nytt miljø. Men man bør ikke reise bort i dagevis og tro at katten vil klare seg godt uten tilsyn, sier NMBUs katteekspert, tidligere professor Bjarne Braastad.

Om du lurer på hva du skal gjøre med katten i ferien, eller er usikker på hvor lenge den kan være alene hjemme, gir Braastad mange gode råd om katter og ferie i denne saken hos Forskning.no.

Må føre tilsyn

Om du får noen til å føre tilsyn med katten mens du er ute og reiser, holder det ikke at de bare stikker innom og fyller opp matskåla og gjør rent i kattekassa.

– Den som passer katta må sette av litt tid, kanskje lese en avis eller se et tv-program hjemme hos katta. Har du ikke noen som kan gjøre det, så er kattehotell et godt alternativ, forklarer Braastad i en tidligere sak til trd.by, og fortsetter:

– Det viktigste når du skal velge ut riktig hotell er at kattene ikke er i bur hele tiden. Kattene må kunne gå fritt omkring og også være ute når de vil det. Hotellet må også ha et variert miljø med flere miljøkomponenter, slik at kattene for eksempel kan gjemme seg litt vekk dersom de vil det, sier Braastad.

Eier bør også informere den som skal passe katten om hvilken veterinær de skal kontakte dersom katten blir syk.

Du finner mer informasjon om katter og dyrevelferd på Braastads egen hjemmeside.

Publisert - Oppdatert

Del på