Hjerteundersøkelse av hund og katt på Veterinærhøgskolen

Av Kristine Welde Tranås

Her finner du informasjon som du som eier bør sette deg inn før dyret ditt skal til hjerteundersøkelse.

Utredningen inkluderer en grundig generell kroppsundersøkelse samt en ultralydundersøkelse av hjertet. Det vil ofte være studenter til stede, men undersøkelsen er smertefri og utføres i rolige omgivelser. Dere vil få være inn i konsultasjonsrommet i begynnelsen av utredningen for en diskusjon om sykehistorie og utredningsplan. Selve ultralydundersøkelsen vil oftest foregå uten at dere er til stede. I de fleste tilfellene vil hjertepasientene legges inn om morgenen og hentes igjen om ettermiddagen, men noen pasienter er så syke at de legges inn over natten. 

For å få best mulig billedkvalitet klippes litt hår på brystet bak albuene. Si i fra dersom det er ønskelig at dette unngås, som for eksempel i forbindelse med utstilling.

Ikke behov for faste

Det er som regel ikke behov for faste, men dersom hunden/katten din blir veldig stresset hos dyrlegen kan det være lurt å ikke gi mat noen timer før avtalen i tilfelle det blir behov for en lett bedøvelse. Si gjerne i fra om dette når timeavtalen opprettes, da det i sjeldne tilfeller kan være aktuelt å gi beroligende medisin hjemme før undersøkelsen.

Pris

Pris på hjerteutredningen er avhengig av hvor mye som skal gjøres, veiledende pris kan innhentes fra vår resepsjon eller våre nettsider, og dere vil få et prisoverslag etter innledende konsultasjon. Noen ganger vil det være behov for videre undersøkelser som røntgendiagnostikk og blodprøver.

Omfattende utredning vil kunne overstige det ovennevnte beløpet, men veterinæren vil diskutere dette med dere i forkant. Prisoverslag signeres digitalt, eventuelt kan vi skrive det ut slik at det kan signeres i resepsjonen.

Følg med på pustefrekvensen

I dagene før undersøkelsen er det veldig fint om dere kan tenke over om kjæledyret deres har vist noen unormale tegn som hoste, nedsatt aktivitetsnivå og endring i pustemønster. Vi vil også veldig gjerne at dere daglig teller pustefrekvens når hunden/katten sover i noen dager før undersøkelsen. Dette gjør dere ved å telle antall inn-pust per minutt ved å benytte deg av klokke med sekundviser, eventuelt egnet APP på smart-telefon (fks cardalis, heart2heart). Den letteste måten å telle inn-pust på er å se på når magen løfter seg og notere hvor mange ganger den gjør det i løpet av 60 sekunder.

Publisert - Oppdatert

Del på