Haltheter

Våre veterinærer som jobber med halthet ved Dyresykehuset – hest har stor interesse for ortopedi og bevegelsesproblemer hos hest. De holder seg oppdaterte og deltar på kurs hvert år, inkludert kurs organiserte av ISELP (International Society of Equine Locomotor Pathology).

Klinisk forskning er viktig for å forstå bedre hvorfor og hvordan halthet oppstår, og for å utvikle bedre behandlinger av skader eller forebyggende strategier. Noen av de temaene vi forsker eller har forsket på inkluderer osteokondrose (løse beinbiter i ledd), spatt hos islandshest (leddbetennelse i glideledd), objektiv halthetsanalyse hos travhester, biologiske alternativer for leddbehandling (som IRAP eller autolog serum) og Birkelandsbiter/plantare osteokondrale fragmenter.

Med våre fasiliteter har vi mulighet til å utføre grundig halthetsundersøkelse av hester fra alle grener:

  • Tredemølleundersøkelser for å evaluere travhesters bevegelse i høy hastighet. Vi har flere ansatte med lang erfaring i å kjøre hester både på travbane og tredemølle.
  • Ridehall med god plass til å undersøke ridehester på mykt underlag med eller uten rytter. Vi har ansatte som er aktive i både dressur og gangartsridning på Islandshest som kan ri hesten ved behov. Vi har også hindermateriell tilgjengelig som kan brukes for eksempel ved problemer spesifikt ved sprangridning.
  • Vi har utstyr og kompetanse til å utføre objektiv halthetsanalyse ved bruk av flere ulike systemer med bevegelsessensorer (både Equimoves® og Lameness Locator®). Sensorene kan også brukes under rytter, på tredemøllen eller ved evaluering på travbanen. Sensorbaserte systemer er et hjelpemiddel som med stor grad av nøyaktighet måler asymmetri i hestens bevegelser.

Vi kommer til å utvide vårt tilbud når det gjelder bildediagnostikk på Ås så fort det lar seg gjøre. I tillegg til ultralyd og digital røntgen, tilbyr vi også:

  • Magnetisk resonans (MR): både stående, dvs uten generell anestesi (Low-field MRI), og under narkose med enda bedre bildeoppløsning (High-Field MRI),
  • Computertomografi (CT), både stående (for eksempel ved undersøkelse av hode, tenner eller hals) og liggende (for undersøkelse av ben),
  • Scintigrafi (nukleærmedisin; bruk av radioaktive stoffer for å undersøke strukturer og organer i kroppen)

Ikke alt er på plass ennå, men vi jobber med saken og håper vi snart kan være fullt oppe å gå også her.

Høy kompetanse

Ved NMBU Dyresykehuset – hest, har vi internasjonale spesialister i bildediagnostikk (ECVDI og ACVR). I tillegg sørger våre spesialister i anestesi (ECVA) for så trygge prosedyrer som mulig.

Avhengig av diagnose tilbyr vi en rekke behandlinger, slik som konvensjonell leddbehandling, behandling med «ortobiologiske» produkter som IRAP, stamceller og PRP, fokusert sjokkbølgebehandling (ESWT), ultralyd-guidede injeksjoner for å nevne noen.

Vi har også internasjonale spesialister i kirurgi på hest (DiplACVS og ECVS) som kan utføre ortopediske operasjoner som diagnostisk og/eller terapeutisk artroskopi/kikkhullsoperasjon (under stående sedasjon i noen tilfeller), internfiksering av frakturer, operasjoner for «kissing spines», osv.

Vi samarbeider også tett med din faste veterinær og hovslager for å lage en spesielt tilpasset rehabiliterings- og behandlingsplan for din hest. Dette er etter vår mening viktig for å optimalisere mulighetene for en god prognose.

Published 24. juni 2015 - 23:24 - Updated 28. januar 2021 - 21:04