Deltakeropplevelser i viltkikkingsturisme

Moskus på Dovrefjell
Moskus på DovrefjellFoto: Hilde Nikoline Hambro Dybsand

Viltkikkingsturisme er reiseliv som er organisert og gjøres for å se på ville dyr i en naturlig situasjon. Det er en av de nisjene innenfor naturbasert reiseliv som vokser raskest både internasjonalt og i Norge. Samtidig er det forsket relativt lite på nisjen sammenlignet med andre former for naturbasert reiseliv i norsk sammenheng.

Norges miljø – og biovitenskapelige universitet (NMBU) opprettet i 2017 et treårig doktorgradsprosjekt med hovedfokus på viltkikkingsturisme i Norge.

I prosjektet, som har fått navnet Deltakeropplevelser i viltkikkingsturisme, undersøker jeg forskjellige sider ved viltkikkingsturisme i Norge fra deltakernes perspektiv.

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med BIOTOUR, og vil sluttføres i slutten av 2020.

Case-aktiviteter

For å undersøke ulike aspekter ved viltkikkingsopplevelser i Norge ble det valgt ut tre ulike case-aktiviteter: moskussafari på Dovrefjell, isbjørnturisme på Svalbard (som sammenlignes med isbjørnturisme i Canada) og fuglekikking på Hornøya i Varanger-området.

Hvilke deler av opplevelsen er viktige for deltakerne på viltkikkingsopplevelser?

Deltakere på viltkikkingsopplevelser ønsker stort sett hovedsakelig å oppleve ville dyr i naturlige omgivelser. Samtidig er ville dyr uforutsigbare som attraksjoner, og om, når og hvordan møtene med dyrene skjer er helt eller delvis utenfor tilbydernes kontroll.

Møtet med dyrene er ofte kun en kort del av turen man deltar på for å få se dem. Derfor er det viktig å undersøke hvilke andre deler av opplevelsen som er viktig for deltakerne, slik at opplevelsene rundt det å oppleve dyrene kan videreutvikles og bli så gode som mulig.

For deltakere på organiserte moskussafarier var det guiding og interpretasjon samt mulighetene for å ta gode bilder som påvirket opplevelsen mest ved siden av det å oppleve moskus sommeren 2018.

Viltkikkingsturisme er reiseliv som er organisert og gjøres for å se på ville dyr i en naturlig situasjon. Det er en av de nisjene innenfor naturbasert reiseliv som vokser raskest både internasjonalt og i Norge. Samtidig er det forsket relativt lite på nisjen sammenlignet med andre former for naturbasert reiseliv i norsk sammenheng.

Kan deltakerne ha positive opplevelser hvis de ikke får se det dyret de vil se?

For noen aktiviteter er usikkerheten rundt det om man får se det dyret man vil se så stor at det er hensiktsmessig å fokusere på hva som kan gjøre opplevelsen så god som mulig når man ikke får se det.

For å undersøke dette ble reviews fra Tripadvisor fra deltakere som ikke fikk se isbjørn på Svalbard i perioden 2012–2017 analysert og sammenlignet med tilsvarende reviews fra Churchill i Canada.

Resultatene viser at deltakerne kan ha positive opplevelser også hvis de ikke får se det dyret de vil se, men at det er viktig med forventingsstyring, gode sideaktiviteter, dedikerte guider og fokus på andre dyr, naturomgivelsene og tegn etter at dyret man leter etter er i området der det er mulig.

Blir deltakere mer positive til vern av ville dyr og miljøet av å delta på viltkikkingsopplevelser i Norge?

Viltkikkingsturisme blir ofte rettferdiggjort fordi aktivitetene fremmer positive holdninger til miljøvern, med spesielt fokus på dyrevern. Samtidig er det ikke alle opplevelser som påvirker deltakernes holdninger til vern av ville dyr og miljøet i like stor grad.

Derfor er det ønskelig å finne ut om viltkikkingsopplevelser som tilbys i Norge påvirker holdningene til deltakerne på en positiv måte, og hvordan opplevelsene eventuelt kan videreutvikles for å påvirke holdningene mer. Denne problemstillingen vil undersøkes innen utgangen av prosjektet.

Hvilke faktorer påvirker lojalitet blant viltkikkingsturister?

Viltkikkingsturister er forskjellige når det kommer til motivasjon, spesialisering og sosiodemografiske faktorer som alder, kjønn og livssituasjon.

Det er ønskelig å undersøke hvordan disse faktorene påvirker lojalitet blant viltkikkingsturister slik at produktutvikling og markedsføring av viltkikkingsopplevelser kan tilpasses markedet. Denne problemstillingen vil undersøkes innen utgangen av prosjektet.

Her finner du denne teksten som et faktaark i PDF-format.

Kilder:

Dybsand, H. N. H., & Stensland, S. (2019). Moskussafari på Dovrefjell. En spørreundersøkelse blant turister på guidede turer, sommeren 2018 (2019: 58).
Les rapporten i sin helhet her.

Dybsand, H. N. H. (2020). In the absence of a main attraction – Perspectives from polar bear watching tourism participants. Tourism Management, 79, 104097.
Les artikkelen i sin helhet her.

Publisert - Oppdatert

Del på