– Turistene serveres myter og landskapsvoldtekt

• Landeveissyklng på Atlanterhavsvegen.
    Mattias Fredriksson / Visitnorway.com

"Turistene lokkes til Nasjonale turistveger. Tekniske inngrep i sårbar natur og nasjonalromantiske myter som ikke gjenspeiler dagens Norge, er noen av ´opplevelsene` som venter dem", skriver landskapsarkitekt på BIOTOUR-bloggen.

– Turistene serveres myter og landskapsvoldtekt

Landskapsarkitekt Tore Edvard Bergaust leder Instituttet for landskapsarkitektur ved Fakultet for landskap og samfunn, NMBU. Fakultetet er delaktig i BIOTOUR-prosjektet.

I sitt innlegg på BIOTOUR-bloggen forklarer Bergaust hvorfor han er dypt uenig i landskapssynet som han mener ligger til grunn for konseptet Nasjonale turistveger.

"Jeg vil påstå at Atlanterhavsveien verken er nasjonsbyggende eller pittoresk. Den er tvert imot et eksempel på landskapsvoldtekt. Veien står som et tapt slag for miljøvernaktivister som vil verne om sårbar kystnatur", skriver Bergaust.

Statens vegvesen har ansvaret for satsingen Nasjonale turistveger, som ble vedtatt av Stortinget i 2001.  Per 2018 har 18 strekninger fått statusen Nasjonal turistveg.

Meld deg på nyhetsbrevet og få varsel om nye blogginnlegg og forskningsnytt fra BIOTOUR.

Published 12. desember 2018 - 9:53 - Updated 14. mars 2019 - 15:09