BIOTOUR tildelt internasjonal konferanse for besøksforvalting

Lillehammer og BIOTOUR ved NMBU blir vertskap for den internasjonale konferansen for besøksforvalting i rekreasjons- og verneområde (MMV) i 2020.

BIOTOUR tildelt internasjonal konferanse for besøksforvalting

Professor og nestleiar i BIOTOUR, Jan Vidar Haukeland, er medarrangør av MMV2020 i Lillehammer.

Gunn Evy Auestad

BIOTOUR og NMBU søkte om få arrangera konferansen i 2020, i samarbeid med Lillehammer-lokaliserte Norsk institutt for naturforsking (NINA) og Høgskolen i Innlandet (INN).  Det blir oppretta ei eiga nettside for arrangementet i starten av 2019.

Gladmeldinga kom under årets MMV-konferanse i Bordeaux, Frankrike i slutten av august, der BIOTOUR var godt representerte.

– Eg er svært glad for at styringskomiteen i MMV aksepterte vår søknad, seier professor og nestleiar i BIOTOUR-prosjektet, Jan Vidar Haukeland.

Høg tillit til BIOTOUR

MMV-konferansen er ein møtestad der forskarar og forvaltarar kan dela tankar og erfaringar relatert til dei mange fasettane ved besøksforvalting, som planar og strategiar, utfordringar og innovative løysingar.

Årets MMV-konferanse i Bordeaux samla over 200 deltakarar frå 31 land.

Ein grundig utarbeidd søknad var hovudgrunnen til at BIOTOUR fekk tilslaget i 2020, opplyser styringskomiteen i MMV.

– Søknaden inkluderte informasjon om alle relevante aspekt, frå lokalisering og overnatting til organisering, program og budsjett. Dette overbeviste oss om at BIOTOUR-teamet kjem til å organisera neste MMV på ein perfekt måte, seier nestleiar i komiteen, Marcel Hunziker.

Føremålet med MMV-konferansen samsvarar godt med sentrale forskingstema i BIOTOUR, som forskar på nøkkelvilkåra for vidare utvikling av friluftsliv og naturbasert reiseliv i den norske bioøkonomien. Den neste MMV-konferansen samanfell også med avslutninga av det fireårige BIOTOUR-prosjektet i 2020.

– MMV er ein viktig konferanse for forskarar og forvaltarar av natur for friluftsliv og naturbasert reiseliv. Bruk og vern av natur er også eit tema som som får aukande merksemd i dagens samfunn, seier Haukeland i BIOTOUR.

Lillehammer er ei høgborg for friluftsliv og utandørs sport. Byen er årleg vertskap for ei rekkje arrangement og konkurransar, som det 86 km lange Birkebeinerrittet.

Birken

Professor Øystein Aas (NINA / NMBU)

.

Jubileum i Lillehammer

I 2020 har MMV ti års jubileum.

Jubileumsarrangementet i Lillehammer er det professor Haukeland og professor Øystein Aas (NINA/NMBU) som står i spissen for.

Lillehammer blei valt som utgangspunkt for søknaden fordi byen ligg i eit område som er lett tilgjengeleg for besøkande frå inn- og utland og har eit godt omdøme som ein turist-, sports- og friluftslivdestinasjon i Noreg.

Byen er omkrinsa av vakre og interessante naturomgjevnad og i seinare tid har regionen fått status som berekraftig reiselivsdestinasjon. Fordi byen er relativt liten og kompakt, ligg alt innan praktisk gangavstand.

– Lillehammer er innfallsporten til norske fjell og klassiske nasjonalparkar som Jotunheimen og Rondane. Det er også ein by som, etter eit vellukka vinter-OL i 1994, har jobba målretta for å bli ein vertskapsby for sportsarrangement. Lillehammer gjennomfører årleig ei rekkje arrangement i skjæringspunktet mellom sport og friluftsliv, som Birkebeinerfestivalen, Verdscup-arrangement og terrengsykling, seier medarrangør Øystein Aas.

– Vedlikehald av stiar og finansiering av skianlegg er sentrale oppgåver i Lillehammer-regionen, som også har eineståande konferansefasilitetar, legg Aas til.

Ifølgje Hunziker i MMV-styringskomiteen, var "juryen" begeistra for tanken på Lillehammer som vertsby, med sin lange tradisjon med utandørs sportsarrangement og attraktive område for ekskursjonar.

– Me har tillit til at BIOTOUR kjem til å anstrenga seg for å eliminera den einaste ulempen med den norske søknaden, det høge prisnivået, ved å finna sponsorar og overnattingsalternativ som gjer det mogleg å delta for folk frå alle land og inntektsnivå, seier Hunziker.

Villreinsenteret og den prisvinnande "Viewpoint Snøhetta" ligg i fjellområda nord for Lillehammer.

Ketil Jacobsen

Solid vertskaps-erfaring

Sjuur Baardsen, dekan ved Fakultet for miljøvitskap og naturforvalting (NMBU).

NMBU
Det føreslåtte temaet for konferansen i 2020 er  "Managing outdoor recreation experiences in the late Anthropocene – Resources, markets and innovations".

– Eg er svært tilfreds med å kunne ønskja eit globalt forskingsmiljø innan rekreasjons- og verneområde velkoment til Noreg, uttalar Sjur Baardsen.

Baardsen er dekan ved NMBU sitt fakultet for miljøvitskap og naturforvalting (MINA), som BIOTOUR-prosjektet er organisert under. Dekanen påpeikar at fakultetet har brei og langvarig kompetanse på natur, miljø og berekraftig bruk av naturressursar, som er i kjernen av MMV sin tematikk.

– I tillegg har både NMBU og Lillehammer solid erfaring som vertskap for internasjonale arrangement, legg Baardsen til.

Ønskjer du oppdateringar om MMV-konferansen i Lillehammer og forskinga i BIOTOUR, kan du melda deg på MMV sitt nyheitsbrev

For spørsmål om MMV10, ta kontakt med oss via epost.

Published 7. september 2018 - 13:48 - Updated 5. juni 2019 - 13:16