Glimt fra fremtiden: Slik blir det i Bikuben

  • Når bygget er ferdig vil fasaden bestå av mørkbeiset tre og store vindusflater som slipper inn mye lys.

    Når bygget er ferdig vil fasaden bestå av mørkbeiset tre og store vindusflater som slipper inn mye lys.

    Foto
    Morten Ellingsen

Denne uken var det kranselag for det nye Fellesbygget på Campus Ås, som nå er omdøpt til «Bikuben». Bygget skal romme kantine, auditorium, undervisningslokaler og mingleplass for hele NMBU. Her kan du ta en titt på hvordan det ser ut nå.

Glimt fra fremtiden: Slik blir det i Bikuben

Om 100 arbeidsdager skal det stå klart, bygget som har gravd seg inn i Fougnerhaugen. Plassert mellom Urbygningen og den nye veterinærbygningen skal Bikuben bidra til å bygge den nye delen av Campus sammen med den gamle – til ett felles campus. Denne uken arrangerte Statsbygg kranselag for å markere at bygningen har tett tak.

Denne uken inviterte byggherre Statsbygg arbeiderne fra totalentreprenør Hent AS, representanter fra NMBU og arkitektmiljøet som har tegnet bygget til kranselag for å markere at taket nå er tett. En byggetradisjon med røtter tilbake til 1400-tallet.
Denne uken inviterte byggherre Statsbygg arbeiderne fra totalentreprenør Hent AS, representanter fra NMBU og arkitektmiljøet som har tegnet bygget til kranselag for å markere at taket nå er tett. En byggetradisjon med røtter tilbake til 1400-tallet.
Foto
Håkon Sparre

Bygningen vil integreres i Fougnerhaugen på skånsom måte. Hovedinngangen blir plassert i Uraksen, som er det nye parkområdet utenfor Veterinærbygningen
Bikuben skal binde nytt og gammelt campus sammen. Hovedinngangen plasseres slik at du kan se den tradisjonelle Urbygningen til den ene siden...
Bikuben skal binde nytt og gammelt campus sammen. Hovedinngangen plasseres slik at du kan se den tradisjonelle Urbygningen til den ene siden...
Foto
Morten Ellingsen
... og den nye veterinærbygningen den andre veien
... og den nye veterinærbygningen den andre veien
Foto
Håkon Sparre

Viktig samlingspunkt

Med sine 2.100 kvadratmeter ser det kanskje ikke så stort ut der det ligger like ved det store veterinærbygget, men størrelsen er ikke alt. Bikuben blir et viktig nybygg for alle som ferdes på Campus.

Bygget vil være et sentralt og naturlig samlingspunkt for studenter, ansatte og besøkende og vil inneholde kantine, amfi, lesesaler og auditorier. Fleksible og robuste romløsninger skal gi mulighet for ulike aktiviteter gjennom døgnet, sesongen og året.

Dette området har foreløpig fått kallenavnet «Honningbien». Her skal det bygges trapper og benker, slik at det blir et spennende vrimleområde for studenter og ansatte
Dette området har foreløpig fått kallenavnet «Honningbien». Her skal det bygges trapper og benker, slik at det blir et spennende vrimleområde for studenter og ansatte
Foto
Morten Ellingsen

Like ved inngangspartiet, nedenfor «Honningbien», blir det kantine. Den er åpen for alle, men retter seg mest mot de som skal jobbe og studere i den nye veterinærbygningen, siden det ikke blir egen kantine i det bygget.
Like ved inngangspartiet, nedenfor «Honningbien», blir det kantine. Den er åpen for alle, men retter seg mest mot de som skal jobbe og studere i den nye veterinærbygningen, siden det ikke blir egen kantine i det bygget.
Foto
Håkon Sparre, NMBU

I underetasjen skal det bygges et flott auditorum som skal hete «Gullvepsen» og vil ha plass til 150 tilhørere.
I underetasjen skal det bygges et flott auditorum som skal hete «Gullvepsen» og vil ha plass til 150 tilhørere.
Foto
Håkon Sparre, NMBU

På øverste plan blir det en blanding av åpne arbeidsområder, undervisningslokaler og små grupperom og møterom. Disse rommene vil bli navngitt etter insekter som Bringebærbien, Øyenstikkeren, Praktvepsen, Admiralen, Glassvingen, Vivepsen, Trollsmelleren, Humlebilla, Løpebilla, Pratkbilla og Åkerhumla.
På øverste plan blir det en blanding av åpne arbeidsområder, undervisningslokaler og små grupperom og møterom. Disse rommene vil bli navngitt etter insekter som Bringebærbien, Øyenstikkeren, Praktvepsen, Admiralen, Glassvingen, Vivepsen, Trollsmelleren, Humlebilla, Løpebilla, Pratkbilla og Åkerhumla.
Foto
Håkon Sparre, NMBU

Bærekraftige løsninger

Det vil bli brukt mye tre i oppføringen av bygningen. Fasaden vil bli bestå av mørkbeiset tre og store vindusflater som slipper inn mye lys.

På innsiden vil fasadene preges av lyst limtre og mørk stilfull betong.
På innsiden vil fasadene preges av lyst limtre og mørk stilfull betong.
Foto
Morten Ellingsen
Den mørke betongen skal overflatebehandles slik at den blir enda finere, men her får du et hint om hvordan den blir til slutt.
Den mørke betongen skal overflatebehandles slik at den blir enda finere, men her får du et hint om hvordan den blir til slutt.
Foto
Morten Ellingsen
Den flotte takstrukturen med et kvadraturmønstret bjelkelag i lyst limtre er et kjempespennende arkitektonisk grep.
Den flotte takstrukturen med et kvadraturmønstret bjelkelag i lyst limtre er et kjempespennende arkitektonisk grep.
Foto
Håkon Sparre, NMBU

Himlingen består av et flott kvadratisk mønster med bærebjelker i lyst limtre, et grep fra arkitektene, som gir assosiasjoner til å være i en bikube. Bygningen skal også utsmykkes med et kunstverk som skal hete «Honew dew» fra kunstneren Marte Johnslien
Bikuben bygges som et passivhus og skal oppvarmes av Co2-nøytral fjernvarme fra Statkrafts fjernvarmesentral like ved.
Published 29. januar 2020 - 12:12 - Updated 12. February 2020 - 12:15