Knask eller kvalm?

• ,

Masse deilig snadder!

Morten Ellingsen/Shutterstock

Er du bekymret for alle tilsetningsstoffene som er i Halloweengodiset som du og barna har spist den siste uken? Da kan matforskerne berolige deg: Det er ikke e-stoffene som er det skumleste med Halloween.

Knask eller kvalm?

Vi har forberedt oss godt, og tropper opp hos en av NMBUs matvitere, Tove Devold, med en pose full av søtt, klissete, seigt og surt Halloweengodteri. Vi har med oss hodeskalledrops, blodige øyeepler i vingummi, skumle kremsjokoladeflaggermus og avkuttede storetær. Masse deilig snadder, men også en lang liste med e-stoffer.

Devold jobber på Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap, og har god kjennskap til e-stoffer. Hun mener at dette med e-stoffer er noe vi skal ta med knusende ro.

Mange myter og forestillinger

Matviter Tone Devold tar e-stoffene i Halloween-godteriet med stor ro.

Morten Ellingsen

– For de aller fleste av oss er det ikke e-stoffene som er problemet med dette godteriet, for å si det slik. Det er vel snarere alt sukkeret. Dette bør nok ikke være en del av hovedkostholdet til noen, sier Devold og smaker på et gulnet gummigebiss.

Det er mange myter og forestillinger knyttet til e-stoffene. Noen tror for eksempel at det er slik at jo høyere nummer, jo farligere er det. Slik er det ikke.

– Bruk av e-stoffer er veldig godt regulert i Norge og resten av Europa. Det er strenge regler for hva du kan putte i maten, og hvor mye tilsetningsstoffer du kan ha, forklarer Devold.

Hun legger til at et fåtall personer kan være allergiske mot enkelte tilsetningsstoffer, og at barn under tre år bør være forsiktig med å ikke spise mat med mye tilsetningsstoffer.

Alt skal ha en funksjon

Poenget er at alle e-stoffene som brukes skal ha en funksjon i maten.

– Det kan for eksempel være holdbarhet, konsistens, smak eller farge, sier Devold.

– La oss ta en titt på det du har kjøpt her, sier hun, og plukker opp en av posene med øyeformede marshmellows. Her finner vi blant annet E330.

– Stoffene på 300-tallet hører med i kategorien antioksidanter som gir økt holdbarhet, noen fungerer også som såkalte surhetsregulerende midler, og er enten salter eller syrer som bidrar med syrlig smak.  E330 er sitronsyre som gir en litt syrlig smak, forklarer Devold.

Naturlige farger

I posen med skumle skjelett-kjærligheter i rødt, grønt og gult finner vi blant annet E160c, E140 og E141.

– De som er fra 100 – 200 er stort sett fargestoff. De aller fleste av disse er laget av naturlige råvarer f eks. planteekstrakter. E140 er klorofyll, som finnes i helt vanlige planter. Den gir grønnfarge. E160c er paprikaekstrakt, som gir rødt eller oransje, forklarer Devold.

Påvirker konsistensen

I et lite oransje nett finner vi mørke kremsjokolader med skumle motiver. Og i kremen finner vi E322. Det er stabiliserende lektin.

– Det gjør at fettet i kremen blander seg god med vesken, og at kremen holder seg jevn og fin, og ikke skiller seg. Lektinet er også en antioksidant, som gjør at fettet i kremen ikke harskner, sier Devold.

Sjekk selv på nettet

Etter vi har jobbet oss gjennom listen, var det altså ikke så skummelt likevel, alt dette skumle godteriet.

Nå er det ikke bare godteri som inneholder e-stoffer. Hva som er i maten din, kan du sjekke på varedeklarasjonen på pakningen. Og dersom du er usikker på hva som faktisk er i maten din, er det veldig lett å finne hva som skjuler seg bak numrene på nettet. Tove Devold anbefaler Mattilsynets hjemmesider og Matportalen.no.

Published 1. november 2018 - 9:47 - Updated 1. november 2018 - 9:47