Miljøhovedstaden 2019 – NMBU er med!

- Markeringen skal understreke det grønne skiftet og være en investering i fremtiden, som vil sette dype, varige spor, sa byrådsleder Raymond Johansen under lanseringen av det foreløpige programmet for Oslo som miljøhovedstad i 2019.

Tove Rømo Grande

I skarp konkurranse med 13 andre byer har EU kåret Oslo til europeisk miljøhovedstad i 2019. Som samarbeidspartner bidrar NMBU til det offisielle programmet med arrangementer for fagfolk og folk flest.

Miljøhovedstaden 2019 – NMBU er med!

- Vi er veldig glade for at Oslo vil ha oss med på laget i gjennomføringen av Miljøhovedstadsåret, og at vi får være med som partner og i deres rådgivende utvalg. Dette er felles innsats for en bærekraftig framtid i praksis, sier NMBU-rektor Mari Sundli Tveit.

Miljøhovedstaden samler rundt 200 samarbeidspartnere i Oslo-regionen som sammen står for arrangementene som står på programmet i 2019.

- Tiltakene får mye større slagkraft når krefter i regionen slår seg sammen. NMBU har svært mye å bidra med i programmet for neste år, innenfor flere fagretninger. Dessuten var det naturlig for oss å se neste års feiring av 100-årsjubileet for landskapsarkitekturutdanningen og miljøhovedstadsåret i sammenheng, sier Tveit.

Vandringer i Oslo, Ås og Kragerø

I anledning 100-årsjubileet og Miljøhovedstadsåret inviterer forskere og landskapsarkitekter på NMBU til rundt 15 vandringer som er åpne for alle.

- Vi gleder oss veldig til å vise frem bredden og betydningen av norsk landskapsarkitektur i områdene hvor folk bor, jobber og ferdes til hverdags, sier leder for Institutt for landskapsarkitektur, Tore Edvard Bergaust.

Det vil bli vandringer fra torg til torg i byen, blant trær i Dronning Euphemias gate, historisk omvisning i Bernadottenes folkepark på Bygdøy, et innblikk i norsk landskapslaboratorium på Ås, og virtuell vandring i NMBUs VR-lab. Også en kuratoromvisning i anledning neste års utstilling om norsk landskapsarkitektur på Arkitekturmuseet vil være åpen for publikum.

Universitetsparken på Ås

Den frodige universitetsparken på campus Ås vil være arena for flere av Miljøhovedstadsårets arrangementer, som er organisert av NMBU.

I anledning Fascination of Plants Day inviterer universitetet til omvisning, quiz og populærvitenskapelige foredrag, og rektor Mari Sundli Tveit inviterer på sin side til en grønn og bærekraftig hagefest. Når novembermørket siger inn, lyssettes parken til fascinasjon og glede for de som tar turen innom.

Den offisielle åpningen av miljøhovedstadsåret er i januar 2019, og programmet som ble lansert tirsdag 25. september er foreløpig. Det kan derfor skje endringer i programmet som oppdateres på miljøhovedstaden.no.

NMBU-arrangementer:

Februar:

Kuratoromvisning på Arkitekturmuseet

Mai:

Fascination of Plants day

En ukjent verden langs Akerselva (vandring)

NMBUs landskapslaboratorium (vandring)

Guidet vandring i Slottsparken (vandring)

Juni:

Landskapsarkitektens vandring i Bjørvika (vandring)

1000 år med norsk hagekunst (vandring)

Gravplassvandring i Gamlebyen (vandring)

Vandring i Bernadottenes folkepark (vandring)

Rosenes dag

Juli:

Vigelandsparken gjennom landskapsarkitektenes briller (vandring)

Historisk vandring i norsk landsaksarkitektur (vandring)

August:

Rektors hagefest på Ås

September:

Omvisning i den nye klimatilpassede Universitetsparken på Ås (vandring)

Vandring fra torg til torg (vandring)

Virtuell vandring i rot og ruiner (vandring)

Park(ing) day 2019

November:

Vintervandring i lyssatt universitetspark

Flere arrangementer er under planlegging, blant annet i samarbeid med Oslo kommune i forbindelse med verdens miljødag-, mobilitets- og biomangfoldsuka.

Published 28. september 2018 - 9:29 - Updated 26. november 2018 - 10:51