Hyllest til NMBU-doktorene 2018

• Doktorgradsseremonien 2018.
    Ørjan Furnes

En ferdig doktorgradsavhandling er både en stor personlig prestasjon og viktig for samfunnet. Den årlige doktorgradsseremonien er derfor en av de tradisjonene vi gleder oss litt ekstra til hvert år.

Hyllest til NMBU-doktorene 2018

Campus er pyntet med norske flagg og Festsalen i Urbygningen er full av forventningsfulle og pent kledde mennesker.

NMBU hedrer doktorene og deres støttespillere som har disputert det siste året. 89 personer disputerte høsten 2017 eller våren 2018, og 41 av disse er registrert som norske. Ellers kommer doktorene fra Bosnia-Hercegovina, Danmark, Etiopia, India, Island, Kina, Kroatia, Malaysia, Nederland, Sverige, Ukraina og Ungarn. 41 er kvinner og 48 menn.

Doktorgradsseremoni 2018

Ørjan Furnes
37 av disse 89 doktorene deltar på seremonien denne fredagen.

– I dag feirer vi det imponerende arbeidet dere alle har lagt ned. Vi er veldig stolte av dere, sa rektor Mari Sundli Tveit.

Viktig å vise innvirkningen på samfunnet

Prorektor Øystein Johnsen under doktorgradsseremonien.

Ørjan Furnes
– Vi er takknemlige for at dere valgte NMBU, og for at dere har brukt disse årene på å bringe ny innsikt og kunnskap om hvordan vi skal forstå verden. Det er utrolig viktig å vise hvordan ditt arbeid har en virkning i samfunnet. Du har sikkert stanget hodet i veggen fra tid til annen. Samtidig har du garantert stunder du aldri glemmer, når du har fått støtte fra veileder og gode tilbakemeldinger på arbeid du har lagt ned, sa prorektor for forskning, Øystein Johnsen.

Gjør verden til et bedre sted

Diplomat for FN, Hilde Frafjord Johnson, var dagens hovedtaler. Hun ble utnevnt til æresdoktor ved NMBU i 2009, og er også kjent som tidligere politiker for Kristelig folkeparti.

– Et viktig kapittel i livet ditt er nådd. Nye kapitler står klare til å møte deg. Du vil etter hvert forstå hva NMBU har betydd for deg – med kunnskap, samhold og akademisk oppnåelse. I et globalt perspektiv er dere heldige som får bidra til å gjøre verden til et bedre sted å være. Dere har levert kunnskap som kan bidra til endring, sa Hilde Frafjord Johnsen og avsluttet med å sitere Mahatma Gandhi:

– Be the change that you wish to see in the world.

Doktorgradsseremoni

Ørjan Furnes
Jorke Kamstra holdt talen "hilsen fra en doktor".

Ørjan Furnes

Forsker Frøydis Meen Wærsted ved fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning holdt et populærvitenskapelig foredrag som hun også vil holde under Forsker Grand Prix på Latter i Oslo 25. september. Temaet hun forsker på er alunskifer og innhold av radioaktivitet og tungmetaller.

Frøydis Meen Wærsted.

Alf Bjørseths inspirasjonspris til Rannveig Jacobsen

Alf Bjørseths inspirasjonspris tildeles årlig av NMBU til et doktorgradsarbeid innen temaene fornybar energi og/eller biovitenskap utført ved NMBU.

Rannveig Jacobsen mottok inspirasjonsprisen fra Alf Bjørnseth.

Ørjan Furnes
Jacobsens studier har betydning både for forvaltning av insekt- og sopp-mangfoldet vi finner i skogene våre og for vår forståelse av interaksjoner mellom disse to organismegruppene.

I sin doktorgrad har Rannveig Jacobsen undersøkt om insekter kan fungere som transportvei for soppen og hjelpe dem fra en trestokk til en annen. Fordi insektene aktivt leter etter døde trær, har soppen en mye bedre sjanse for å finne et godt levested ved å haike med insekter, fremfor å satse på tilfeldige vindkast.

Rannveig Jacobsen ble nominert av de to veilederne sine, professor Tone Birkemoe og professor Anne Sverdrup-Thygeson.

– Rannveig er en fantastisk formidler både vitenskapelig og til et større publikum. Hun har formidlet resultater av sin forskning på seks internasjonale konferanser og var spesielt invitert til verdenskongressen i entomologi i Orlando i 2016.  Hun har deltatt på Forsker Grand Prix, er en ivrig skribent på forskerbloggen Insektøkologene og har formidlet forskningen sin på en forbilledlig måte i beste sendetid på NRK, sier hennes to veiledere.

Seremonien ble avsluttet med en festmiddag.

Det var mulig å følge seremonien på stream, og her vil det også være mulig å se opptak.

Her er en oversikt over disputaser ved NMBU. Du kan også melde deg på nyhetsbrev for å motta fremtidige disputaser ved NMBU.

Published 21. september 2018 - 19:47 - Updated 24. september 2018 - 12:56