NMBU får 30 nye studieplasser innen robotikk og datavitenskap

NMBU fikk 30 nye studieplasser til satsningsområdene robotikk og datavitenskap da regjeringen i dag fordelte 500 nye studieplasser til IKT-utdanning.

NMBU får 30 nye studieplasser innen robotikk og datavitenskap

- Vi ser frem til å bidra til økt nasjonal kapasitet på dette viktige og svært fremtidsrettede området, sier prorektor for utdanning ved NMBU, Solve Sæbø.

Regjeringen offentliggjorde i dag 500 nye studieplasser til IKT-utdanning i 2018.

NMBU hadde søkt om finansiering til nye studieplasser innenfor satsningsområdene datavitenskap og anvendt robotikk ved Fakultet for realfag og teknologi, og det er her de nye studieplassene vil komme.

Viktige satsningsområder

«Studietilbudene innen data science og robotikk er satsningsområder ved NMBU, og studieplasser som måtte bli tildelt, vil umiddelbart føre til en ytterligere styrking av disse områdene ved at vi kan ta opp flere studenter siden søkningen er større enn tilbudet og vi har kapasitet til å ta opp flere studenter,» het det i søknaden.

«Med nye studieplasser i anvendt robotikk vil NMBU bidra til utdanning for digital teknologisk utvikling innen bioøkonomien, som f.eks. landbruksfag, akvakultur, matforsyning (blågrønne næringer) med forbedrede produksjonsmetoder for miljø- og klimahensyn. Robotikkmiljøet ved NMBU har allerede markert seg med utvikling av landbruksroboten Thorvald gjennom Saga Robotics,» het det videre.

Landbruksroboten Thorvald, utviklet av professor Pål Johan From som leder for robotgruppen ved NMBU, skaper stadig nye overskrifter og har fått mye medieoppmerksomhet, i alt fra Financial Times til Dagens Næringsliv, i år.

Håkon Sparre, NMBU

Populært nytt studie

Når det gjelder datavitenskap startet NMBU høsten 2017 en internasjonal 2-årig master. Programmet ble tildelt 20 nye studieplasser innen IKT og alle disse plassene ble satt i verk fra første år. Det var da 122 søkere til 20 plasser.

Programmet utvides nå til 5-årig master fra høsten 2018 og opptaksrammene vil økes ytterligere i 2018 med tildelingen av flere studieplasser.

Den nye 5-årige mastergraden imøtekommer det presserende behovet industrien globalt har for eksperter i dataanalyse med kunnskap innen for bestemte områder.

- Data Science er etterspurt av industrien fordi studiet kombinerer statistikk, informatikk og matematikk og kan anvendes på mange generelle områder, som for eksempel robotikk, geomatikk, økonomi, biofysikk og energifysikk, sa professor Achim Kohler til Teknisk Ukeblad da NMBU lanserte sin master i  Data Science tidligere i år.

Det nylanserte studiet i Data Science er svært populært og hadde langt flere søkere enn plasser ved første inntak.

Shutterstock
Published 21. desember 2017 - 13:30 - Updated 20. February 2019 - 11:27