Norsk fiskeslam til gjødseleksport

Oppdrettsanlegg
OppdrettsanleggFoto: aelrk aerkk jq

Mange settefiskanlegg er pålagt å rense avløpsvannet for fiskeslam for å unngå forurensing. Slammet de sitter igjen med er et avfallsproblem for næringen. Et av bruksområdene er gjødsel i landbruket, skriver forskere fra NMBU og NIBIO.

Slammet kan eksporteres ut av Norge, og være en ny verdifull eksportvare. Et slikt tiltak vil redusere næringstapet til havet, og dermed gjøre sitt til å gjøre oppdrettsnæringen mer bærekraftig.

Nylig publiserte tidsskriftet Ambio artikkelen «Drying or anaerobic digestion of fish sludge: Nitrogen fertilisation effects and logistics», skrevet av professor Tore Krogstad ved NMBU og Eva Brod ved NIBIO.

Her viser forskerne hvordan gjødsel produsert fra fiskeslam kan bli en ny norsk eksportnæring om forholdene legges til rette for resirkulering av næringsstoffene.

I en kronikk i Dagens Næringsliv, publisert 19.07.2017, skrev forskerne mer om dette: "Norsk fiskeslam til gjødseleksport" (bak betalingsmur).

Blant annet skriver de:

- Oppdrettsnæringen har et utslipp av fosfor i fôrrester og ekskrementer som tilsvarer ni ganger de norske utslippene fra avløpsvann. Denne dårlige ressursutnyttelsen av viktige næringsstoffer gjør oppdrettsnæringen lite bærekraftig.

Publisert - Oppdatert

Del på