Større kunnskap om deprimert laks

• Ikke alle oppdrettslaksene klarer å tilpasse seg livet i merden.

Ikke all oppdrettslaks klarer å tilpasse seg livet i merdene.

Feel Free/Shutterstock.com

Oppdrettslaksen som ikke takler konkurransen i merdene blir stresset, apatiske og anorektiske. Nå har NMBU-forskere funnet ut mer om disse såkalte «taperfiskene».

Større kunnskap om deprimert laks

I forbindelse med en studie som er utført med faggruppen for dyrevelferd ved Havforskningsinstituttet har de to forskere fra Mattrygghet og infeksjonsbiologi, Ida Beitnes Johansen og Øyvind Øverli sammen med Marco Vindas fra Gøteborgs Universitet, skrevet en artikkel i Aftenposten Viten om disse fiskene som ikke takler livet i merden.

– Oppdrettere, fiskeforskere og veterinærer i oppdrettsnæringen har lenge forundret seg over disse anorektiske outsiderne. De kaller dem for «taperfisk» eller «pinner» på grunn av deres karakteristiske utseende. I noen anlegg er problemet nærmest fraværende, mens enkelte oppdrettsanlegg opplever at opp mot en tredjedel av laksefiskene blir taperfisk, skriver de i artikkelen.

Les hele artikkelen i Aftenposten

Published 6. januar 2017 - 14:02 - Updated 31. mai 2017 - 13:27