NMBU setter agendaen: Grønt skifte årets nyord

Av Kristine Løwe

- Dette er virkelig til å begeistres over, sier NMBU-rektor Mari Sundli Tveit.

Språkrådet har annonsert at «grønt skifte» er årets nyord.

«På NMBU har vi et uttalt mål om å bidra til det grønne skiftet, og et raskt søk på Google viser med all tydelighet at NMBU har bidratt til å sette agendaen og berede grunnen for årets nyord. 6070 treff for grønt skifte og NMBU,» skriver Sundli Tveit på bloggen sin, og viser til en større bloggpost hun skrev i mai:  Vi girer om for grønt skifte!

«Vi er selvsagt mest opptatt av å bidra til at det grønne skiftet skal skje: Med kunnskapen, med de kompetente kandidatene, med de nye løsningene og den engasjerende formidlingen. Men det er ikke til å stikke under en stol at vi også vil ta posisjon, og bidra til å sette agenda. Det gjør vi: Hurra for årets nyord, grønt skifte!,» skriver hun videre.

Hvis du vil ha en kjapp innføring i hva det grønne skiftet og bioøkonomi er, se denne animasjonen:

Mange NMBU-forskere jobbet rundt dette temaet, og det er skrevet flere artikler og kronikker om det. Se blant annet:

NMBU fikk også tildelt Senter for fremragende innovasjon fra Norges forskningsråd i år: Foods of Norway. Vi kan vente oss mange spennende innovasjoner fra dette senteret fremover, særlig rundt nytt fôr til husdyr og fisk.

Forskningsrådet lanserte også nylig et nytt nasjonalt senter for bioteknologi, Norsk Senter for Digitalt Liv, med seks tilhørende forskningsprosjekter. Av disse leder NMBU ett: DigiSal (om laksens biologi), og bidrar til Digibrain (om hjernens funksjon)  og dCod (om miljøforskning på torsk).

Publisert - Oppdatert

Del på