Det grønne kullet

Biokull lagrer CO2 og bedrer jordsmonnet på samme tid. Det gir revolusjonerende muligheter i fattige land.

Det grønne kullet

Professor Jan Mulder, IPV.
Photo
Håkon Sparre
"Avlingene kan bli fordoblet eller tredoblet med tilførsel av moderate mengder biokull.

"Biokull er det man kan kalle «grønt» kull. Det er fremstilt av plante- og landbruksavfall, og man lager det gjennom forbrenning uten oksygen, såkalt pyrolyse.

"Biokull har store muligheter: Det kan lages på en billig måte av bønder i tropiske strøk. Det inneholder mye karbon, og ved innblanding i jord, kan biokull være stabilt i hundrevis av år.

"Dermed fungerer det som et langsiktig karbonlager som bidrar til å minske CO2-utslipp. Om man lager biokull av alt risskall som produseres hvert år i Indonesia, som ellers ligger og råtner, kan man kompensere for hele Norges årlige karbonutslipp.

"Utfordringen er å få bønder til å se nok verdi i å legge om sin produksjon og lage det," skriver NMBU-forskerene Jan Mulder og Vegard Martinsen i Aftenposten Viten sammen med Gerard Cornelissen og Sara Hale fra Norges Geotekniske Institutt.

Les hele saken her.

Published 27. januar 2015 - 12:47 - Updated 23. mai 2017 - 19:24