Spektakulære animasjoner av usynlig biologi

Fra Ted Talks til Vitenparken: Visualiseringskonferanse samlet internasjonalt kjente foredragsholdere.

Spektakulære animasjoner av usynlig biologi

- Biologi er mye mer interessant enn noe et menneske kunne finne opp, sa den anerkjente biomedisinske animatøren Drew Berry  da han innledet under konferansen «The Power of Visualisation» på Vitenparken, Campus Ås, mandag.

For dagens heldagskonferanse hadde Vitenparken samlet internasjonalt anerkjente foredragsholdere for å snakke om potensialet som ligger i 3D-visualisering og interaktivitet til å visualisere og analysere forskningsdata som visuell informasjon.

Drew Berry

Pressebilde
Dagens første innleder var Drew Berry som skaper vitenskapelig nøyaktige visualiseringer som viser mikro-og nano-verden på innsiden av kroppen.

Han begynte sin karriere innen cellebiologi og mikroskopi og hans biomedisinske dataanimasjoner er stilt ut på steder som Guggenheim Museum, Museum of Modern Art (New York), Royal Institute of Great Britain og University of Geneva.

Han har fått stor internasjonal anerkjennelse, inkludert en Emmy (2005) og en BAFTA Award (2004 ), og har også innledet på prestisjekonferansen Ted Talks.

For et eksempel på Drew Berrys spektakulære arbeid, se hans ti minutters foredrag for Ted Talks Australia her. Berrys animasjoner er også brukt i den islandske artisten Björks popvideo «Hollow», som handler om DNA replikasjon og transkripsjon.

Animations of Unseeable Biology TED Talk by Drew Berry
Animations of Unseeable Biology TED Talk by Drew Berry Foto:

- Jo flere detaljer og mer vitenskapelig nøyaktighet du putter inn i animasjonene, jo lengre levetid har de. Men vårt arbeid er manipulert for å gjøre det tilgjengelig for allmennheten og for studenter, sa Berry, som jobber ved the Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research i Melbourne, Australia.

Under foredraget sitt på Vitenparken viste han blant annet flere eksempler fra bokappen «Life on Earth», som kan lastes ned gratis fra iTunes.

Drew Berry skaper vitenskapelig nøyaktige visualiseringer som viser mikro-og nano-verden på innsiden av kroppen, som på bildet. Foto: Faksmile

Fra NMBU innledet NMBU-forskerne Knut Kvaal og Hege Kippernes Skogmo om henholdvis «Visualization by use of open source software» og «X-ray computed tomography in veterinarian science».

- De første foredragsholderne på konferansen, som Berry, viste hva som er mulig, nemlig å se inn i det usynlige. Det å kunne se med forskernes verktøy er veldig interessant også for det brede publikum. Vi ønsker som en del av vitensenteret på Vitenparken å legge stor vekt på visualisering, sa Per Olav Skjervold, administrerende direktør i Vitenparken, og lovet flere seminarer om temaet.

Published 30. september 2014 - 8:28 - Updated 23. mai 2017 - 19:27