Markerer ny retning innen husdyravl

NMBU-professor Theo Meuwissen.
NMBU-professor Theo Meuwissen.Foto: Håkon Sparre

Genomisk seleksjon bestemmer dyrs avlsverdi. National Academy of Sciences har hedret NMBUs Theodorus Meuwissen for hans pionerarbeid innen genomisk seleksjon.

Genomisk seleksjon går i korte trekk ut på å bruke all informasjon i arvemassen som genomiske markører til å forutsi dyrs avlsverdier. Meuwissen, som er professor i bioinformatikk ved NMBU, er tildelt prisen The John J. Carty Award for the Advancement of Science sammen med professor Michael Goddard, University of Melbourne. Goddard, som også er æresdoktor ved NMBU, og Theuwissen får prisen for deres banebrytende artikkel i det vitenskapelig tidsskriftet Genetics i 2001 om genomisk seleksjon. Artikkelen som prisen tildeles for har blitt retningsgivende i husdyravl og har anslagsvis blitt sitert hele 1500 ganger.

Avlsrevolusjon

Genomisk seleksjon er tatt i bruk avlsarbeidet. I 2015 ble metoden tatt i bruk i svineavl i Norge, og det er nå besluttet en implementering i full skala i norsk storfeavl i løpet av 2016. Metoden med avkomsgransking, som har eksistert i avlen i Norge siden 1957, er i ferd med å bli forlatt.

Alt som skal til for å bestemme et individs avlsverdi for egenskaper det avles på, er en blodprøve. Det er bare 15 år siden artikkelen ble publisert, og genomisk seleksjon er nå i ferd med å rulles ut i stor skala, vitenskapelig så vel som praktisk, over hele verden.

Overrekkes i mai

Prisen tildeles innen fagområdene biologi, medisin og landbruk, og det er verd å merke seg at det er 20 år siden sist landbruk sist ble tildelt en pris av National Academy of Sciences. Til sammen blir det innen fagområdene biologi, medisin og landbruk delt ut seks priser. Selve prisoverrekkelsen vil finne sted søndag 1. mai i forbindelse med at The National Academy of Sciences' avholder sitt 153. årsmøte.

National Academy of Sciences Honors Major Contributions in Biological, Medical, and Agricultural Sciences

Publisert - Oppdatert

Del på