Offisiell åpning av NMBU

Salen summet av forventing i minuttene før programmet tok til. Kongen skulle komme til Ås! Det skjer ikke hver dag.

Full sal i Aud Max under pningen av NMBU
Full sal i Aud Max under åpningen av NMBU. Foto: Håkon Sparre

 

Gamle og nye rektorer, direktører, dekaner, ansatte og studenter fylte Aud Max til randen denne torsdags ettermiddagen.

Messingblåser-fanfarene ljomet både fra scenen og andre steder i rommet, og ga en verdig lydstart på arrangementet.

 

Mari Sundli Tveit og H.M. Kongen
Mari Sundli Tveit og H.M. Kongen. Foto: Håkon Sparre

Så kom kongen spaserende inn midtgangen. Med rektor Sundli Tveit ved sin side.

 

Haddy N'jie strlte fra scenen.
Haddy N'jie strålte fra scenen. Foto: Håkon Sparre

Haddy N'jie åpnet showet og kunne fortelle at musikantene og komponisten Edvin Østergaard alle er fra Follo. Lokale krefter av høyeste kvalitet!

Rektorkjedet
Så inntok styreleder Siri Hatlen scenen, og fortalte mer om bakgrunnen for det nye universitetet.

Talen hennes sluttet med et øyeblikk og en situasjon som løftet taket en smule. Det var da Mari Sundli Tveit fikk det skinnende rektorkjedet rundt halsen og en god og hjertelig klem.

 

Mari Sundli Tveit fr overrakt rektorkjede av styreleder Siri Hatlen.
Mari Sundli Tveit får overrakt rektorkjede av styreleder Siri Hatlen. Foto: Håkon Sparre

Alle fingermerkene på det sorte flygelet ble fort glemt da Wolfgang Plagge og hans makker Ellen Ugelvik spilte lyriske stykker av Edvard Grieg og Christian Blom (40). Christian Blom er komponist og født og oppvokst i Ås.

 

Ellen Ugelvik og Wolfang Plagge klavermusikk
Ellen Ugelvik og Wolfang Plagge klavermusikk. Foto: Håkon Sparre

Nå landet taket igjen, og den fullsatte salen fikk en reise innover i musikkens verden.

Magnus Rrvik og Lene Saastad viste sensitive takter under arrangementet.
Magnus Rørvik og Lene Saastad viste sensitive takter under arrangementet. Foto: Håkon Sparre

Og jomen fikk vi ikke en fantastisk oppvisning i tangodans også. Det var magisk. Temperaturen steg merkbart. En radiolog og en antropolog som båret fram av en bølge.

Så var det kunnskapsminister Torbjørn Røed Isaksen sin tur. Han hadde aldri sett en radiolog og en antropolog danse tango før.

- Det ga mersmak! sa han.

 

Kunnskapsminister Torbjrn Red Isaksen gratulerte NMBUerene
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gratulerte NMBUerene. Foto: Håkon Sparre

- NMBU er et universitet for fremtiden. Det går jo også fram av visjonen: Kunnskap for livet. Den største utfordringen dere har er to campuser. Studentene går foran og har allerede slått sine studentorganisasjoner sammen og trives godt med det. Så la dere inspirere! De nye byggene er virkelig noe å glede seg til. Festen er i gang. Gratulerer med dagen! Jeg gleder meg til fortsettelsen, avsluttet ministeren.

Neste post på programmet var pikekoret Tonus Uteri . De sang Buffys "Mercy" i grønne kjeledresser. Logoen fra Felleskjøpet manglet, og det var ingenting annet som minnet om gårdsbruk heller.

 

Sangkoret Tonus Uteri.
Sangkoret Tonus Uteri. Foto: Kristine Løwe

Neste taler ut var Camilla Stoltenberg, direktør Folkehelseinstituttet. Hun åpnet med å snakke om den store E-coli-saken i 2006, i Bergen og Førde, hvor ett barn døde.

- Veterinærinstituttet og mattilsynet ga vesentlige bidrag i arbeidet med å finne årsaken som til slutt viste seg å være Morrpølse fra Gilde.

Stoltenberg fortsatte med å snakke varmt om samarbeidet med veterinærmiljøene i arbeidet rundt folkehelse og dyrehelse.

- Vi gleder oss til våre nærmeste naboer bringer oss nærmere miljøene på Ås, når samlokaliseringen skjer  i 2019.

Haddy N'jie binder det hele fint sammen, og introduserte rektor ved storebror UiO, Ole Petter Ottersen. Han forteller en historie om en gang han ved en feiltagelse kalte UMB for Utgard i stedet for Midtgard. Det var litt av en brøler, for Utgard er stedet for kaos i norrøn mytologi. Det ble ikke nådig tatt opp, fortalte han.

- Men nå viser ny forskning at selv om Utgard sto for kaos, så var det også stedet gudene reiste for å skaffe ny visdom! Så forsnakkelsen var ikke så gæren likevel. Salen med Kongen på hedersplass moret seg kostelig:

 

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland, styreleder Siri Hatlen, kunnskapsminister Thorbjrn Red Isaksen, H. M. Kong Harald, rektor Mari Sundli Tveit og prorektor Halvor Hektoen.
Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland, styreleder Siri Hatlen, kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen, H. M. Kong Harald, rektor Mari Sundli Tveit og prorektor Halvor Hektoen. Foto: Håkon Sparre

 

- UiO har ikke bare lyst til å samabeide, vi er også pålagt å gjøre det, sa Ottesen med et lurt smil. Og det gleder vi oss til. Vi er komplementære, selv om vi bare har en by i vårt universitets navn, og dere har hele Norge i deres. Vi møtes i utfordringene, de store globale utfordringene.

Arvid Hallèn i Forskningsrådet åpnet med å snakke om den gang Landbrukshøyskolen ble Norges Landbrukshøyskole. Han fulgte opp med å berømme Ås og Adamstuen-miljøet for innsatsen i fremveksten av oppdrettsbransjen.

- Vi trenger å samle sterke forskningskrefter i Norge, og jeg er såre fornøyd med samlingen vi er her for å markere i dag, og NMBU må også være tett koblet opp mot internasjonale miljøer. Gratulerer! Flytt ressurser der dere finner kvalitet! Til lykke med dagen og gratulere!

Innovasjon Norges divisjonsdirektør Hans Martin Vikdal er nestemann ut.

- Dette er det riktige stedet å være i dag, med tanke på Norges framtid. Innovasjon og teknologioverføring er ambisjoner ved NMNU, som vi støtter fullt ut. Det er avgjørende for norsk velferd at forskningen har nær kontakt med næringslivet, sier Vikdal og nevner eksempelet med gårdeier Ole Egge i Ås som har skapt en internasjonal farmasøytisk virksomhet. Egges firma benytter antistoffer utviklet fra eggeplommer fra et hønseri i Kroer.

Lærken sang så om sine lengste longs, og løste lekkert opp stemningen med en latterlig morsom sang.

 

Sangkoret Lrken vakte stor munterhet.
Sangkoret Lærken vakte stor munterhet. Foto: Kristine Løwe

Per-Fredrik Rønneberg Nordhov, studentleder, er sterk og klar. Han takker alle studenter for alt arbeidet som er lagt ned fram mot sammenslåingene, og er den eneste som antyder utfordringene som har vært i arbeidet fram mot denne dagen:

- Mens de lærde strides, finner vi studenter sammen! Han setter også den store bevilgningen til nybyggene i perspektiv:

- To operaer blir bevilget for å bygge nytt her! Det er stort, og det er godt for oss alle. Sammen skal vi skape dette nye universitetet! Gratulerer.

Bånd knyttes
Så skal det ikke klippes snor - det skal bindes knute. Kunnskapsministeren har gått i speideren og knyter en flott båtmannsknop.

 

Bndene ble symbolsk knyttet av ministeren
Båndene ble symbolsk knyttet av ministeren Foto: Håkon Sparre

Alle studentkorene kommer opp på scenen, og den nyslåtte rektoren går til talerstolen.

- Velkommen til NMBU! Forventingene til oss er store. Tidenes store satsinger er gitt til våre fagområder, sa rektor Mari Sundli Tveit, i sin tale.

Messingblåserne blåser og ALLE korene synger. Det var mektig og flott avslutning på programmet inne.

Ute spilte studentkorpset Åsblæsten opp, da de første rakettene gikk av.

Se opptak fra åpningsseremonien her.

 

Et storslagent fyrverkeri avsluttet aftenen
Et storslagent fyrverkeri avsluttet aftenen Foto: Håkon Sparre

 

Published 10. september 2014 - 10:23 - Updated 31. mai 2021 - 8:37