Lanserer master med mening på NMBU

Det studentdrevne "master med mening"-programmet tilrettelegger for at studenter skal kunne skrive masteroppgaver med humanitær og miljømessig verdi for utviklingsland.

Lanserer master med mening på NMBU

- Når du har brukt fem år på en mastergrad er det jo synd om det ender i en oppgave som legges i en skuff, istedenfor å bruke den kunnskapen du har tilegnet deg til noe meningsfullt, sier Christine Spiten.

Hun sitter i styret i Ingeniører Uten Grenser (IUG) ved NMBU og leder gruppa som er ansvarlig for "master med mening". IUG er en interesseorganisasjon som driver ingeniørfaglig bistandsarbeid. De er en av mange ulike EWB (Engineers Without Boarders) rundt om i verden, og ble etablert i Norge i 2011.

- Går hånd i hånd med NMBUs filosofi

Det studentdrevne "master med mening"-programmet drives av Ingeniører Uten Grenser ved NMBU og tilrettelegger for at studenter skal kunne skrive masteroppgaver med humanitær og miljømessig verdi i samarbeid med eksterne organisasjoner og lokalbefolkningen i utviklingsland.

IUG ved NTNU har holdt på med dette programmet i godt og vel et år allerede, og hatt masterstudenter som har bidratt til alt fra mikrokraftverk i Afghanistan til vannforsyning i Afrika.

Nå etableres også "master med mening"-programmet ved NMBU. De første studentene som får denne muligheten er de som skal skrive masteroppgave våren 2015.

- NMBU har så mange aktuelle studieretninger som kan bidra til dette programmet, og det går hånd i hånd med NMBUs filosofi om å bidra til løsninger på store globale utfordringene innen miljø og utvikling. Dette er et tverrfaglig prosjekt, så det er ikke bare ingeniørstudenter som kan ta en master med mening, ved prosjektene vi jobber med nå trengs både studenter med matematikk- og lektorutdanning, i tillegg til bygg, vann, biokjemi, energi og maskin. Man må se det som et bidrag til utvikling og "hjelp til selvhjelp", påpeker Spiten.

Skal bygge skoler i Afrika

En av samarbeidspartnerne som ønsker masterstudenter fra NMBU er Maarifastiftelsen som skal i gang med å bygge skoler i Burkina Faso og Uganda - prosjekter som er drevet av Open Education-tankegangen. Dette er også prosjekter som vil være aktuelle for mange av NMBUs forskjellige institutter, deriblant Noragric, IKBM, INA og IMT.

Selv går Spiten fjerde året på masterprogrammet Industriell Økonomi ved Institutt for matematiske realfag og teknologi (IMT) og har Fornybar Energi som spesialisering. Videre tar hun en del fag ved siden av innen innovasjon og entreprenørskap ved NMBU Handelshøyskolen.

Til sommeren skal hun til San Francisco hvor hun gjennom Gründerskolen blir utplassert i en oppstartsbedrift og følger kveldsundervisning på Berkeley.

Miljøvervåkning med undervannsroboter

- I San Francisco skal jeg jobbe for OpenROV som driver med små undervannsroboter. Dette er ”Open Source Technology” og min tanke er at denne teknologien kan brukes til miljøovervåkning, men foreløpig brukes den mest av ROV-entusiaster til å utforske havbunnen, biomangfold og lignende.

Nylig arrangerte NMBU IUG et foredrag med Gaard Sviggum Saabye om da han tok "master med mening" i industriell mekanikk ved NTNU i Trondheim.

Sammen med en annen student skrev Saabye en masteroppgave for Remote Hydrolight (RHL), en organisasjon som har holdt på i 17 år med å installere mikrokraftverk i Afghanistan med utgangspunkt i lokale ressurser og i tett samarbeide med lokalbefolkningen.

Forbedret mikrokraftverk i Afghanistan

Mikrokraftverkene må bygges på en slik måte at lokalbefolkningen kan fikse de selv når de går i stykker, noe som bød på unik lærdom og nyttige utfordringer for masterstudentene.

- Våre funn implementeres i RHLs arbeid den dag i dag. Vårt bitte lille arbeid har faktisk vært med å gjøre mikrokraftverket bitte litt bedre slik at du får leselys hjemme for jenter i Afghanistan som blir skutt om de går på skolen, fortalte Sviggum Saabye.

- Utgangspunktet mitt var at jeg var på den "skal-redde-verden"-greia. Jeg ville bli et verktøy gjennom å ta en verdifull og nyttig utdannelse. Deretter er det litt opp til deg hva du bruker den til – om det er hos Kongsberg våpenfabrikker eller om du heller vil jobbe med vannnrensing, sa han.

Vil ha bistandsingeniør som egen studieretning

Men når "master med mening"-programmet etableres ved NMBU er det på ingen måte slutten på ambisjonene for NMBU IUG.

- Jeg er nesten litt forundret over at tilsvarende programmer ikke har kommet til NMBU før. Vi prøver også å få opp en egen studieplan over bistandsaktuelle ingeniørfag her på NMBU. På sikt ønsker vi også bistandsingeniør som en egen studieretning, avslutter Spiten.

Published 10. september 2014 - 10:23 - Updated 6. oktober 2017 - 12:45