Meny
Arkiv
2014

Nye oppdagelser om superenzym

Forskere på NMBU og NTNU avslører nye detaljer om enzymer som kan revolusjonere bioøkonomien.

Nye oppdagelser om superenzym

To år har gått siden gruppen på NMBU, ledet av Vincent Eijsink, rapporterte om en ny og revolusjonerende enzymaktivitet i det anerkjente tidsskriftet Science.

Den nye enzymaktiviteten som bidrar til rask nedbrytning av biomasse (for eksempel trevirke) til sukker har i ettertid fått stor oppmerksomhet i akademia og industrien.

Patent solgt – ytterligere dypdykk
I 2011 kjøpte verdens største enzymprodusent, Novozymes, den patenterte enzymteknologien fra UMB-forskerne. Nå har forskerne fra NMBU alliert seg med kollegaer fra NTNU for å dykke dypere ned i detaljene rundt enzymaktiviteten. NTNU-forskerne er eksperter på en teknikk som gjør at man kan analysere nøyaktig hvordan enzymet jobber (NMR: Nuclear Magnetic Resonance spectroscopy).

Bildet viser cellulose fibriller (brun) med de nye superenzymene (rde pyramider) som beveger seg over cellulosens overflate og skyter hull i det med hjelp av oksygenkuler. Vanlige godt kjente enzymer som fr bedre tilgang til substratet takket vre denne uthullingen vises i gul.
Bildet viser cellulose fibriller (brun) med de nye superenzymene (røde pyramider) som beveger seg over cellulosens overflate og skyter hull i det med hjelp av oksygenkuler. Vanlige godt kjente enzymer som får bedre tilgang til substratet takket være denne uthullingen vises i gul. Foto: NMBU

Enzymer fyrer av
Gjennom samarbeidet har forskerne funnet ut hvordan enzymet må binde et kobberatom for å kunne aktivere oksygen. Når enzymet er ladet med et aktivert oksygen, kan det «fyre av en ladning» mot en overflate det fester seg til. Overflaten kan for eksempel være cellulosefiber i en trestamme. Det aktiverte oksygenet, eller «kula», vil ødelegge fiberet det treffer. Dette gjør det lettere for andre enzymer å spise opp fiberne slik at de kan omdannes til sukker.

– Den nye forståelsen vi har fått om disse enzymene gjør at vi kan forbedre teknologien. Velfungerende enzymteknologi er en av grunnpilarene i et økonomisk lønnsomt og effektivt bioraffineri, sier forskerne Gustav Vaaje-Kolstad ved NMBU og Finn L. Aachmann fra NTNU.

De nye funnene vil blant annet ha betydning for to store EU-prosjekter som NMBU er involvert i: ChiBio, som dreier seg om bedre utnyttelse av kitin i reke- og krabbeskall, og Waste2Go, som dreier seg om å lage nye produkter av det organiske materialet i husholdningsavfall.

Les mer om forskningen i tidsskriftet PNAS

 

Published 10. september 2014 - 10:23 - Updated 23. mai 2017 - 19:36