Robot kan erstatte traktoren

Tenk deg en robot som er mye rimeligere enn en traktor, mer miljøvennlig, som styrer seg selv og som kan jobbe 24 timer i døgnet.

Robot kan erstatte traktoren

En drøm? Nei, prototypen som kan gi økt matproduksjon og høyere matkvalitet står på NMBU

– Denne roboten kan revolusjonere landbruket, sier masterstudent ved Institutt for matematiske realfag og teknologi (IMT), Lars Grimstad.

Siden januar i år har han og fire medstudenter tenkt ut hvordan roboten bør være. I mars måned begynte de å skru den sammen. NMBUs ”robotgjeng” tror at framtidas landbruk vil være robotstyrt.

– Vi mener at denne roboten helt eller delvis kan erstatte traktoren, sier masterstudent Marit Svenkerud, som i sin masteroppgave har analysert hvordan roboten kan brukes.

Smidig og rimelig lettvekter
Stadig større og tyngre landbruksmaskiner er en miljømessig utfordring. En traktor kan veie over ti tonn. Det ødelegger jordstrukturen og krever mer jordbearbeiding. Roboten, derimot, vil med utstyr og nyttelast kunne veie 3-400 kilo. Studentene har beregnet at en norsk gård vil måtte ha opptil 3-4 slike roboter. Og der traktoren må gi tapt, kan roboten gjøre jobben. Norge har mange små jordflekker i bratt og ulendt terreng som ikke egner seg for traktorer. Der kan roboter effektivt gjøre jobben.

– Den kan klare stigninger på opptil 25-27 grader, sier masterstudent Fredrik Meltzer.

Han har beregnet kjøreegenskaper og energiforbruket til roboten, mens Jørgen Torgersen har sett på hvordan den skal styre. Fire hjul beveger seg nå uavhengig av hverandre. Det gjør at roboten kan snu på en femøring. Ramme og alle mekaniske deler har Fredrik Blomberg hatt ansvaret for.

Når Lars Grimstad, som har jobbet med drivlinje, styringssystem og regulering trykker på startknappen, ruller vidunderet bortover – til tross for at startknappen står på null.

– Den ble montert på i siste liten, smiler Grimstad – 20 minutter før han og de andre skal forsvare masterarbeidet for sensor.

Pl Johan From (foran til hyre) og masterstudenter ved NMBU som har utviklet en robot.
Pål Johan From (foran til høyre) og masterstudenter ved NMBU som har utviklet en robot. Foto: Mette Risbråthe

Men hva koster så roboten?

– Masseprodusert vil roboten koste om lag 100 000 per robot, sier veileder for studentene, postdoktor ved IMT Pål Johan From.

Kobler teknologi, landbruk og mat
Han har bakgrunn fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og har jobbet med å utvikle industrielle roboter. Nå bruker han erfaringen fra industrien til å utvikle landbruksrobotikk.

– Denne mobile landbruksroboten er en del av en større satsing hvor Norge, sammen med internasjonale partnere, kobler teknologi, landbruk og mat, sier From.

NMBU samarbeider blant annet med fagmiljø i Danmark, England og Sverige. For IMT-studentene startet imidlertid roboteventyret i Brasil.

– Vi var to uker i Rio de Janeiro i Brasil, hvor vi blant annet fikk hjelp av doktorgradsstudenter til styring og motor, sier Grimstad.

– Jeg tviler på at vi hadde fått til roboten uten kick-starten i Brasil, fastslår Torgersen.

Utfordrende sikkerhet
Selv om studentene gjennom sitt arbeid har bidratt til å berede grunnen for en mulig robotrevolusjon av norsk og internasjonalt landbruk, tror From det vil ta minst fem til ti år før teknologiinteresserte bønder kan sette autonome roboter ut på jordene. For selv om vi har teknologi som gjør at roboten kan styres ved hjelp av GPS-koordinater og et kart over jordet, er den store utfordringen sikkerhet.

– Dersom roboter på 3-400 kilo skal kunne operere på jordene på egen hånd 24 timer i døgnet, må det være sikkert at de ikke kan kjøre på noen. Derfor jobbes det blant annet med bruk av varmesøkende kamera. Her er bilindustrien langt framme, og vi lærer av dem, sier From.

Han ser nå etter økonomiske midler som vil gjøre det mulig å jobbe med å videreutvikle roboten gjennom doktorgradsarbeid.

– Roboten bør blant annet få en innpakning slik at den ser ut som en ordentlig robot, sier NMBUs "robotmann".

Published 10. september 2014 - 10:23 - Updated 23. mai 2017 - 19:29