Hekta på råvarer

Utradisjonelle læringsverktøy som blogg, aksjespill og studietur til London har bidratt til å gjøre NMBU Handelshøyskolens råvarekurs til en hit blant studentene.

Hekta på råvarer

Ida Nathalie Jerve
Gisle Bjørneby, NMBU
- Blogg har vært en morsom måte å følge utviklingen i råvaremarkedet på, sier masterstudent Ida Jerve ved NMBU Handelshøyskolen.

- Jeg fikk veldig sansen for råvarer og byttet til finans fra økonomistyring etter at jeg begynte på råvarekurset. Det er et veldig bra og allsidig kurs. Hele kurset er bygd opp sånn at du må bruke teorien du lærer i praksis hele tiden, forteller hun.

Denne våren har hun skrevet en råoljeblogg sammen med studievenninne Sunniva Kopperstad, som del av kurset Varemarkedsanalyse. Her har de publisert løpende markedsoppdateringer om sin valgte råvare: Råolje.

Andre deltagere på kurset har fulgt med andre råvarer på samme måte og skrevet egne råvareblogger, deriblant «kaffegutta», som har spesialisert seg på Arabica kaffe, «laksejentene», som har skrevet det de kalte en lakserosa blogg osv. Kaffebloggen var på et stadium den mest leste bloggen i Ås.

Blogget om rvarer som del av kurset i varemarkedsanalyse. Fra venstre: Henrik Lund Jrgensen (Arabica kaffe), Mats Overaa (Aluminium), Eirik Sandst (Arabica kaffe), Kristian Garmo (Soya), Ida Jerve (Rolje).<br />
Blogget om råvarer som del av kurset i varemarkedsanalyse. Fra venstre: Henrik Lund Jørgensen (Arabica kaffe), Mats Overaa (Aluminium), Eirik Sandstø (Arabica kaffe), Kristian Garmo (Soya), Ida Jerve (Rolje).
Foto: Kristine Løwe

- Bloggen har vært en morsom måte å følge utviklingen i råvaremarkedet på, og den har også motivert oss til å følge godt med på utviklingen hele tiden. Å blogge om en råvare har vært veldig gøy, men mye jobb, sier Jerve.

Foto: Faksmile

Den amerikanske kommentatoren og forfatteren Thomas L. Friedman skriver følgende i boka «The Lexus and the olive tree: understanding globalization»:

«I en verden hvor vi alle er så mye mer sammenknyttet, er evnen til å lese forbindelsene og koble sammen punktene den virkelige verdien en journalist tilfører. Hvis du ikke ser sammenhengene, ser du ikke verden.»

Det samme er selvsagt tilfelle for finans- og markedsanalytikere, og alle som lever av å forstå, eller ønsker å forstå, verden vi lever i. Studentene på kurset Varemarkedsanalyse har gjennom arbeidet med råvarebloggene fått stor innsikt i alle de forskjellige tingene som påvirker markedsutviklingen for råvarer i dagens sammenknyttede verden.

En lakserosa blogg om utviklingen i rvaremarkedet for laks.
En lakserosa blogg om utviklingen i råvaremarkedet for laks. Foto: Faksmile

- Studentene har vekslet mellom å følge med på alt fra værmeldinger til aksjekurser. Eksempelvis har kaffegutta fulgt nøye med på været i Brasil siden februar, mens Platina-gutta har fulgt nøye med på streikeutviklingen i Sør-Afrika. Alle ting som påvirker prisutviklingen, forteller professor Ole Gjølberg, som har utviklet kurset i Varemarkedsanalyse sammen med førsteamanuensis Marie Steen og professor Atle Guttormsen.

Kaffebloggen var p et stadium den mest leste bloggen i s.
Kaffebloggen var på et stadium den mest leste bloggen i Ås. Foto: Faksmile

Gjølberg påpeker at råvarehandler skjer i form av terminkontrakter. En terminkontrakt (også kjent som futureskontrakt) er en bindende kontrakt mellom to parter om å kjøpe eller selge en bestemt vare ved en fastsatt leveringsdato i fremtiden.

- Studentene skrev mye mer på bloggen enn forventet, det var gøy, sier Steen.

Som del av kurset kjørte de også en aksjekonkurranse hvor studenten handlet på reelle aksjepriser med lekepenger. Bestemann på kurset hadde en avkastning på så mye som en million dollar.

- Vi hadde også en veldig bra tur til London hvor vi fikk møte masse bransjefolk som jobber med råvarer, forteller masterstudent Kristian Garmo.

Han tror ikke han kommer til å fortsette å blogge nå som han er ferdig med kurset, men han kommer absolutt til å fortsette å følge «sin» råvare, nemlig soya:

- Jeg er veldig interessert i internasjonal matvarehandel og har virkelig fått øynene opp for hvilken sentral rolle soya spiller, både i norsk og internasjonalt landbruk, siden soya blant annet er en svært viktig ingrediens i mye husdyrfôr, sier han.

Blogg om utviklingen i markedet for soya, en rvare som spiller en sentral rolle i norsk og internasjonalt landbruk.
Blogg om utviklingen i markedet for soya, en råvare som spiller en sentral rolle i norsk og internasjonalt landbruk. Foto: Faksmile
Published 10. september 2014 - 10:23 - Updated 23. mai 2017 - 19:29