En CAS-periode er over

NMBU-forskerne Gro Amdam, Bjørg Egelandsdal og Marije Oostindjer har vært tilknyttet Senter for grunnforskning (Centre for Advanced Study (CAS) i ett år. Nå vender de nesa hjem til NMBU.

En CAS-periode er over

Hvert år blir fremstående norske forskere nominert til å danne og lede en internasjonalt sammensatt gruppe for ett års opphold ved CAS.

Gruppa Food Ecology Research Group, som i det akademiske året 2013/2014 studerer vårt forhold til mat, avslutter nå sitt opphold ved CAS. De har studert forbrukeradferd overfor mat, samt koblinger mellom mat, aktivitet og helse. Temaene sees i sammenheng med økologiske og evolusjonære prosesser som påvirker sansemekanismer og sosiale relasjoner blant mennesker og modelldyr.

CAS er et frittstående forskningssenter etablert av Det Norske Videnskaps-Akademi. Hensikten er å jobbe tverrfaglig, og å finne frem til forskningsprosjekter på tvers av fagområdene. Det innebærer også å invitere fremstående forskere til forskeropphold i Norge.

I siste periode på CAS hadde kjernegruppen fra NMBU blant annet hatt besøk av Alexandra Brewis Slade, professor fra Arizona. Hun reagerer på stigmatisering av fete mennesker – også i høy grad blant nordmenn. Les artikkelen på forskning.no.

NMBU-forskerne har også hatt besøk avprofessor Shripad Tuljapurkar fra Stanford University og professor Don Lee fra University of California, Berkeley.Tuljapurkar studerer blant annet nåværende spiseatferd i utviklingsland og forbruksmønstre i ulike sosioøkonomiske grupper. Professor Lee forsker på evolusjon, blant annet med spørsmålet om hvorfor mennesket, i motsetning til mange andre arter, lever lenge etter fertilitetsperioden.

UMB-forskerne Gro Amdam, Bjrg T. Egelandsdal og Marije Oostindjer utgjr kjernegruppen som leder forskningsarbeidet p menneskers forhold til mat.
NMBU-forskerne Gro Amdam, Bjørg T. Egelandsdal og Marije Oostindjer utgjør kjernegruppen som leder forskningsarbeidet på menneskers forhold til mat. Foto: Ruth Lothe
Professor Don Lee fra University of California, Berkeley og professor Shripad Tuljapurkar fra Stanford University. Foto: Mette Risbråthe
Published 10. september 2014 - 10:23 - Updated 23. mai 2017 - 19:28