Griser

Vi har fått mer kunnskap om utbredelsen av smittsomme luftveisagens hos griser i Norge.

02 jan. 2017 - 01 jan. 2022

Forskningsmidler over Jordbruksavtalen (JA)Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL)AnimaliaKjøtt- og Fjørfebransjens LandsforbundNortura SA

  • Luftveissykdom er en av de mest forekommende sykdommene hos gris globalt, og forårsaker nedsatt dyrevelferd, helse og produksjon. Norsk svineproduksjon er i en internasjonal særstilling når det gjelder lav forekomst av smittestoff hos gris. Svinepopulasjonen i Norge er fri for en rekke agens som kan forårsake luftveissykdom hos gris, men som er utbredt i mange land verden over, deriblant Mycoplasma hyopneumoniae. De siste årene er det likevel blitt rapportert en økende forekomst av alvorlige utbrudd av luftveissykdom hos gris i Norge, som igjen forårsaker økt morbiditet og mortalitet. Dette medfører redusert dyrevelferd og betydelige tap for svineprodusentene. 

    Actinobacillus pleuropneumoniae (APP) var mistenkt å stå bak de fleste sykdomsutbrudd blant norske griser men også andre agens eller kombinasjoner av agens kan ha vært av betydning for sjukdomsutviklingen i disse utbruddene. Før prsjektet ble startet hadde det ikke blitt gjennomført systematiske studier av patogene agens involvert i alvorlige luftveislidelser hos gris. Det var behov for å kartlegge luftveissykdom hos griser i Norge grunnet komplekse årsaksforhold, og internasjonale ulikheter i populasjonsstruktur. 

  • Målet med dette prosjektet var å øke forståelsen av mekanismene bak luftveissykdommer ved å studere forekomsten av patogene agens. Vi søkte økt kunnskap rundt sammenheng mellom utbredelsen av agens og strukturen i den norske grisepopulasjonen, og aktuelle smitteverntiltak som praktiseres på nasjonalt og lokalt nivå. Målet med dette var å øke kontrollen med luftveissykdommer hos gris. Resultatene fra prosjektet ville føre til bedre helse og velferd for grisen, som igjen kan øke produksjonsresultatene.

  • Prosjektet skulle øke forståelsen av smittsom luftveissykdom i den norske populasjonen, gjennom en kasus/kontroll feltstudie av sykdomsutbrudd, og en genomstudie.

    I samarbeid med praktiserende veterinærer i felt ble det gjort omfattende prøvetagning ved utbrudd av akutt luftveissjukdom i slaktegris- og kombinertbesetninger fra høsten 2017 til høsten 2018. Som ledd i dybdestudien av agens som forårsaker luftveissjukdom i den norske grisepopulasjonen har prosjektet igangsatt innsamling og genomanalyser av Actinobacillus pleuropneumoniae fra rutinediagnostikk hos Veterinærinstituttet. Bakterieisolater fra rutinediagnostisk arkiv stammer helt tilbake til 2003.

    Resultatene bekrefter at APP serovar 8 forårsaker alvorlige utbrudd av luftveissykdom hos slaktegriser og er dominerende serovar av APP i Norge. Strukturen til den norske grisepopulasjonen har bidratt til stor likhet blant APP8-isolater, og en klar geografisk gruppering. Internasjonale smittevernhensyn har ført til et tydelig skille mellom norske, danske og engelske APP8 isolater. Kunnskap om smitteveier for APP trengs for å evaluere effekt av smittevern på forekomst av utbrudd med APP. Vår forståelse av smittsom luftveissykdom har økt, og kan bidra til å bedre grisens helse.

    Prosjektet var et nasjonalt samarbeid mellom NMBU Veterinærhøgskolen, Veterinærinstituttet, Animalia Helsetjenesten for Svin, Nortura, KLF og Norsvin.
    Andre sentrale samarbeidspartnere var Statens Serum Institut i København og Imperial College i London som er ledende innen molekylærbiologisk diagnostikk og forskning på Actinobacillus pleuropneumoniae i Europa.

    Sammendrag av forskningsprosjektet Grisefine lunger

    Eksterne deltakere

    • Stipendiat Miriam Cohen holdt sitt oppstartseminar onsdag 27/9 2017, med hele prosjektgruppen og en rekke eksterne tilhørere tilstede
      
    • Gruppen gjorde en innsats i felt under innsamlingsperioden, og rykket ut til utbrudd av akutt luftveissjukdom over hele landet.
      
    • Perioden for prøveinnsamling ble utvidet i håp om å inkludere flere utbrudd. Vintersesongen 17/18 hadde vesentlig færre tilfeller av luftveissjukdom enn forventet. Prøveinnsamlingen omfattet til slutt hele 2018
      
    • Etter avslutning av feltforsøket ble analysene fullført våren 2019, og funnene er oppsummert i en deskriptiv forskningsartikkel (se lenke under).
      
    • Prosjektet kobler seg til en forskergruppe ved Statens Serum Institut i København for å kunne gjøre bioinformatiske analyser av genom fra APP isolater.
      
    • Stipendiat Miriam Cohen holdt et åpent seminar om prosjektet i anledning sin midtveisevaluering torsdag 27/6 2019, der flere nordiske forskere var invitert for å presentere pågående forskning på luftveishelse hos gris i sine respektive hjemland. Blant tilhørerne var representanter fra næringa, forskere fra NMBU og VI, veterinærstudenter m.fl.
      
    • Artikkelen A descriptive study of acute outbreaks of respiratory disease in Norwegian fattening pig herds av Cohen et al. ble publisert i Acta Veterinaria Scandinavica i juni 2020. Den beskriver funnene fra prosjektets feltstudie av utbrudd med akutt luftveissjuksom og er åpen for alle.
      
    • Sammen med forskere ved Statens Serum Institut (København) og Imperial College (London) skal gruppen sammenligne slektskap og resistensmønster i de norske APP-isolatene og APP-isolater fra britiske og danske griser. Denne sammenligningen skal fremstilles i en forskningsartikkel i løpet av den kommende tiden.
      
    • Stipendiat Miriam Cohen holdt et innlegg på den Europeiske svinehelsekongressen ESPHM i april 2021, der hun presenterte resultater fra helgenomsekvenseringen av APP8-isolater fra Norge, Storbritannia og Danmark. Den ble avholdt digitalt for anledningen.
      
    • Artikkelen Comparative Genome Sequence Analysis of Actinobacillus pleuropneumoniae Serovar 8 Isolates From Norway, Denmark, and the United Kingdom Indicates Distinct Phylogenetic Lineages and Differences in Distribution of Antimicrobial Resistance Genes av Cohen et al. ble publisert i Frontiers in Microbiology i september 2021. Den beskriver resultatene fra sammenligningen av helgenomsekvenser av APP8 fra griser i den norske grisepopulasjonen, og en sammenligning med APP8 fra britiske og danske griser. Artikkelen er åpen for alle.
      
    • Stipendiat Miriam Cohen forsvarte sin doktorgrad "Respiratory disease in Norwegian pig production - with focus on Actinobacillus pleuropneumoniae" 17. mars 2022. Saken er omtalt her.
      
    • Prosjektet Grisefine lunger ble avsluttet i mai 2022.
  • Som et ledd i feltarbeidet inngår en test av smittevernet i besetningene, Biocheck.UGent. Denne er utviklet ved Universitetet i Ghent (Belgia) av en forskergruppe på epidemiologi. Undersøkelsen er elektronisk, og tilgjengelig på mange språk, inkludert norsk.

    Testen er relevant for alle som jobber med besetningsutredninger i svine-, storfe- eller slaktekyllingbesetninger.

Nyheter

Bonde med gris

Svineportalen.no

Grisefine lunger