Tidsskriftet Kart og plan med temahefte om klimatilpasning

Steinar Taubøll ved Institutt for landskapsplanlegging har vært initiativtager og redaktør for det drøyt 100 siders temaheftet om klimatilpasning som i dag utgis som Kart og plan nr. 2015. 

Taubøll har selv har forskningsfokus på dette feltet de siste ti årene, og mener det er stort behov for å formidle praktisk nyttige forskningsresultater til alle som sitter med lokalt ansvar for klimatilpasning. Han framhever at heftet ikke dreier seg om utslippsreduksjoner og klimatiltak, men hvordan vi kan hanskes med de utfordringene vi allerede har. Det gjelder særlig ulike typer skred og flom som kommer oftere og kraftigere enn før.

Det er på kommunalt nivå mye av klimatilpasningen må skje, mener redaktøren. Sivilbeskyttelsesloven og plan- og bygningsloven gir en ramme for arbeidet, men det er behov for mange slags kunnskap for å lykkes. Her trengs innsikt i naturfag, kartlegging, planlegging, jus, økonomi og byggteknikk, og mer til. Artiklene i dette nummeret avspeiler noe av dette faglige mangfoldet, og det er redaksjonens håp at de kan være til praktisk nytte i den lokale innsatsen for klimatilpasning.

Steinar Taubøll oppsummerer innholdet i heftet slik:

Kyrre Grovens artikkel formidler resultatene fra en undersøkelse om overvannshåndteringen i norske kommuner. Rune Bratlie beskriver hvordan man kan beregne flomveier ved hjelp av terrengdata. Sentrale juridiske problemstillinger behandles av Steinar Taubøll i artikkelen om sikkerhetskrav og kommunalt erstatningsansvar ved bygging i fareområder, og i Eivind Junkers nær beslektede artikkel om kommunens kontroll med eksterne utredninger av fare i planlegging og byggesak.

De organisatoriske utfordringene for lokal tilpasning til klimaendringer drøftes av Gro Sandkjær Hanssen, Hege Hofstad og Hege Hisdal, som undersøker om flernivånettverk kan øke tilpasningskapasiteten. Deretter bidrar Guro Andersen og Dag Olav Høgvold med en situasjonsanalyse sett fra innsiden av statlig forvaltning; Klimatilpasning i Norge – fra forskning til praksis. Siri Svengård-Stokkes artikkel fokuserer på utfordringer og muligheter for Norges jordbruksareal under endrede klimabetingelser.

Temaet for heftets siste artikkel er den historiske begivenhet at Kart og plans utgivere nå bytter navn til Samfunnsutviklerne. Leikny Gammelmo, Leiv Bjarte Mjøs og Arve Leiknes presenterer faggruppens historie og visjon.

Publisert - Oppdatert

Del på