Sminket oppdrettsnæring

Av Kristine Løwe

Bare en politikk for forutsigbar vekst og klare kriterier for tildeling av tillatelser vil sikre norsk oppdrettsnæring, skriver Atle Guttormsen i forordet til ny stortingsmelding.

Statsminister Erna Solberg sa nylig at hun ønsket at sjømatnæringen skal vokse seg enda større, og bli enda viktigere for landet enn den er i dag – forutsatt at den skjerper seg i forhold til miljøutfordringer.

Men om oppdrettsnæringen skal være del av slik vekst står og faller på rammebetingelsene den får, skriver Handelshøyskolens Atle Guttormsen i forordet til Stortingsmelding 16 om «Forutsigbar og miljømessig bærekraftig vekst i norsk lakse- og ørretoppdrett».

 «Når det gjelder reguleringer og politikk for vekst i oppdrettsnæringen har skiftende regjeringer vist alt annet enn forutsigbarhet. Sett utenfra, har kriteriene for utdeling av nye tillatelser fremstått som en oppvisning i gode ønsker kombinert med en god dose kreativitet..."

«...Kriteriene har vært uklare, og de fleste tildelingene har ført med seg både klager og sågar rettssaker. Det har heller ikke blitt kontrollert at søkerne faktisk har gjort det de har lovet. Pressen har ofte omtalt tillatelsesutdelingene som «skjønnhetskonkurranser» eller «sminkekonkurranser». Den som klarer å sminke seg best til den til enhver tid sittende ministers smak har fått tillatelse, og medfølgende gratis penger.

«Problemet med sminke er jo at den går av i regnvær, og det er slitsomt å beholde en sminke som en egentlig ikke liker selv, men som en kun tok på for å oppnå en hensikt, å skaffe gratis penger. Ganske mange av oppdretterne som har fått en billig eller gratis tillatelse har derfor solgt den videre relativt kjapt. En har for øvrig aldri evaluert skikkelig hvorvidt aktørene beholdt sminken etter at tillatelsen var i boks", skriver Guttormsen.

Du kan lese forordet og Stortingsmeldingen i sin helhet her.

Publisert - Oppdatert

Del på