Mat for en bærekraftig framtid

Illustrasjonsfoto MatSunn, MatVerdi, MatGlobal

Gjennom forskning, utdanning og innovasjon bidrar NMBU til norsk og internasjonal matproduksjon, mattrygghet og matsikkerhet. Den omfattende forskningen kan deles inn i disse fagområdene:

  • Matavfall

    Seminar: Matavfall - ressurs eller tap?
    Nordmenn kaster i gjennomsnitt 46,3 kg mat i året. I tillegg er det svinn i produksjonen, på grunn av dårlige lagringsforhold, transport eller rett og slett fordi grønnsakene har feil form.

  • Alexander

    Hva du sier og hva du gjør ...
    Er det viktig for forbrukeren at maten de spiser er økologisk og at dyrevelferden er god? Alexander Schjøll har sett på hva forbrukeren faktisk gjør, og ikke bare hva de sier de vil gjøre.

  • Anne Kjersti Uhlen

    Den store Hveterevolusjonen
    Langvarig forskningsinnsats for å utvikle gode hvetesorter og dyrkingsmetoder har revolusjonert norsk hveteproduksjon.

  • Selamawit Tekle Gobena

    Mykotoksin i havre
    Åkermugg er ein soppsjukdom som har skapt mykje uro i norsk og internasjonal matkornproduksjon dei siste åra. Mykotoksina (soppgifter) som desse muggsoppane produserer, kan nemleg vera skadelege for menneske og dyr.

  • VCA course

    Training in Agriculture Value Chain Analysis
    Value chain analysis (VCA) and development is becoming more and more popular among the large multinational organizations, as well as within research.

  • Ismael Selemany

    Endring eller ørken
    Husdyrproduksjon i Tanzania er i stor grad tuftet på felles beiteområder hvor hver enkelt bonde ønsker å ha så mange dyr som mulig. Et omfattende organisert beitesystem må til for å stoppe utarmingen av fellesressursene.

  • Beite i innhegning

    Lauv og kvist i kampen mot utarming
    Overbeiting har ført til utarming av jorda i Etiopia. Men ved å ta i bruk vekster som tidligere ikke har vært brukt som fôr og gjennomføre beiterestriksjoner er nå beiteområdene og skogen på vei tilbake.

  • Tatiana Belova

    Genkartlegging av brødhvetekromosom
    Tatiana Belova tar doktograd på kartlegging av mathvetegenomet.

  • Underholdende vitenskapelig framføring
    Når man bare har 6 minutter og 40 sekunder taletid, kan bruke opptil 20 lysbilder med 20 sekunder på hvert bilde bør presentasjonen være enkel og presis.

Nytt om mat

Flere matnyheter finner du her: 

Hardt ut mot oppdrettsnæringen
Et stort skritt for bedre hvete
(14.07.14) - Vi vil gjøre en forskjell
(11.07.14)
Dyrevelferd og miljøvennlig produksjon på agendaen
(10.07.14)
Masterstudenter fikk Yara-stipend
(09.07.14) En CAS-periode er over
(11.08.14)
Maten, fordøyelsen og helsa vår
(11.08.14)
Matsikkerhetsseminar: Genomet i brødkveite er kartlagt
(13.06.14)
Seminar om mat og helse
(11.06.14) Norsk tømmer til fiskefôr
(03.06.14) Robot kan erstatte traktoren
(10.06.14) Sunne høner legger ”kinderegg”
(06.06.14) Tar grep for mer samarbeid mellom lokalt næringsliv og NMBU
(02.06.14) Kulde gir bedre og sunnere grønnsaker
(28.05.14) Høna og egget
(26.05.14) Forvirra høne?
(19.05.14) Mer matforgiftning i vente
(15.05.14) Mat gjennom tidene
(07.05.14) Planteglede på NMBU
(28.04.14) Hvordan sikre bærekraftige matvalg?
(28.04.14) I fremtiden spiser vi trær
(14.04.14) Landbruk og skog – klimareddere?
(09.04.14) Hvorfor kaster vi ikke-perfekt mat?
(02.04.14)
Klimaendringene - ingen slipper unna
(01.04.14)
Klimatilpasnnger kan øke matsikkerheten
(31.03.14) Ikke kreft av å spise rødt kjøtt likevel
(28.03.14) Harald Carlsen: Mannen med musene
(14.03.14) VG: Middagen som kan forebygge overvekt
(14.03.14) Sluttseminar om nordisk klima effekt på grønnsaker
(11.03.14) Mer bondemakt med mobiltelefoner
(10.03.14) Healthy food and communication - how to succeed?
(10.03.14) Slik angriper bakterien
(05.03.14) NMBU-studenter med gode gründerråd
(20.02.14) Lang reise, sterk kontrast
(12.02.14) Frustrert fisk med depreasjonslignende atferd
(06.02.14) Hvordan kommunisere hvilken mat som er god for helsa? 
(03.02.14) Bill.mrk: Søker de tøffeste ph.d-kandidatene
(31.01.14) Hva påvirker våre matvalg?
(30.01.14) Hvete- og maisforskning: Avgjørende for matsikkerheten
(23.01.14) Studerte matvitenskap - ble nøkkelpersoner i hjemlandet
(28.01.14) Vi vasker oss kronisk syke
(17.01.14) Utstilling: Oppbyggingen av matvitenskap i utviklingsland
(15.01.14) Vårt rene helvete

Siste innlegg fra bloggen

Har du spørsmål om mat?

Ta kontakt med Gro Steine, leder for matsatsingen ved NMBU, eller finn en mat-ekspert her.

Arrangementer

Seminarer:
24. oktober Matavfall - ressurs eller tap?
13.-14. november Utvikling av landbruket og trygg mat
25.-28. november Agromek and NJF joint seminar

Disputaser:
9. oktober Marianne Gilhuus
16. oktober Tatiana Belova
17. oktober Selamawit Tekle Gobena

Phd-studenter innen matsatsingen

Nyhetsbrev

Få nyhetsbrevet fra matsatsingen til din epostadresse 4 ganger i året. 

Meld deg på her. 

Sider

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Tlf: 67 23 00 00Faks: 64 96 50 01
E-post:  

Besøksadresser:

NMBU Veterinærhøgskolen
Campus Ås
Universitetstunet 3
1430 Ås
Campus Adamstuen
Ullevålsveien 72
0454 Oslo

[Kontakt NMBU]   [Presse]   [Kart Campus Ås]   [Kart Campus Adamstuen]