Mat for en bærekraftig framtid

Illustrasjonsfoto MatSunn, MatVerdi, MatGlobal

Gjennom forskning, utdanning og innovasjon bidrar NMBU til norsk og internasjonal matproduksjon, mattrygghet og matsikkerhet. Den omfattende forskningen kan deles inn i disse fagområdene:

  • Indonesia svilandbruk

    Skyskrapere innhyllet i røyk. Syklister med munnbind som plutselig dukker opp ut av ingenting i en grå tåke, før de forsvinner igjen. Slike bilder er blitt dagligdagse nyheter fra Indonesia hvor skogbranner forårsaker store smogskyer som truer liv og helse.  

  • Guro Løkka

    Flere av oppdrettsindustriens store forbedringsområder er knyttet til laksens tarmsystem. Gjennom doktorgradsarbeidet sitt har Guro Løkka bidratt med kunnskap som er viktig for å løse disse utfordringene.

  • Anne Kjersti Uhlen

    Visste du at det meste av mathveten i dag blir produsert på norske jorder? Langvarig forskningsinnsats for å utvikle gode hvetesorter og dyrkingsmetoder har revolusjonert norsk hveteproduksjon.

  • Matavfall

    Vi kaster halvparten av det som produseres av mat i verden. NMBU har flere prosjekter som skal sørge for en bedre bioøkonomi, som blant annet innebærer god utnyttelse av matavfallet.

Nytt om mat

Flere matnyheter finner du her: 

Hardt ut mot oppdrettsnæringen
Et stort skritt for bedre hvete
(14.07.14) - Vi vil gjøre en forskjell
(11.07.14)
Dyrevelferd og miljøvennlig produksjon på agendaen
(10.07.14)
Masterstudenter fikk Yara-stipend
(09.07.14) En CAS-periode er over
(11.08.14)
Maten, fordøyelsen og helsa vår
(11.08.14)
Matsikkerhetsseminar: Genomet i brødkveite er kartlagt
(13.06.14)
Seminar om mat og helse
(11.06.14) Norsk tømmer til fiskefôr
(03.06.14) Robot kan erstatte traktoren
(10.06.14) Sunne høner legger ”kinderegg”
(06.06.14) Tar grep for mer samarbeid mellom lokalt næringsliv og NMBU
(02.06.14) Kulde gir bedre og sunnere grønnsaker
(28.05.14) Høna og egget
(26.05.14) Forvirra høne?
(19.05.14) Mer matforgiftning i vente
(15.05.14) Mat gjennom tidene
(07.05.14) Planteglede på NMBU
(28.04.14) Hvordan sikre bærekraftige matvalg?
(28.04.14) I fremtiden spiser vi trær
(14.04.14) Landbruk og skog – klimareddere?
(09.04.14) Hvorfor kaster vi ikke-perfekt mat?
(02.04.14)
Klimaendringene - ingen slipper unna
(01.04.14)
Klimatilpasnnger kan øke matsikkerheten
(31.03.14) Ikke kreft av å spise rødt kjøtt likevel
(28.03.14) Harald Carlsen: Mannen med musene
(14.03.14) VG: Middagen som kan forebygge overvekt
(14.03.14) Sluttseminar om nordisk klima effekt på grønnsaker
(11.03.14) Mer bondemakt med mobiltelefoner
(10.03.14) Healthy food and communication - how to succeed?
(10.03.14) Slik angriper bakterien
(05.03.14) NMBU-studenter med gode gründerråd
(20.02.14) Lang reise, sterk kontrast
(12.02.14) Frustrert fisk med depreasjonslignende atferd
(06.02.14) Hvordan kommunisere hvilken mat som er god for helsa? 
(03.02.14) Bill.mrk: Søker de tøffeste ph.d-kandidatene
(31.01.14) Hva påvirker våre matvalg?
(30.01.14) Hvete- og maisforskning: Avgjørende for matsikkerheten
(23.01.14) Studerte matvitenskap - ble nøkkelpersoner i hjemlandet
(28.01.14) Vi vasker oss kronisk syke
(17.01.14) Utstilling: Oppbyggingen av matvitenskap i utviklingsland
(15.01.14) Vårt rene helvete

Siste innlegg fra bloggen

Har du spørsmål om mat?

Ta kontakt med Gro Steine, leder for matsatsingen ved NMBU, eller finn en mat-ekspert her.

Arrangementer

Seminarer:
24. oktober Matavfall - ressurs eller tap?
13.-14. november Utvikling av landbruket og trygg mat
25.-28. november Agromek and NJF joint seminar

Disputaser:
9. oktober Marianne Gilhuus
16. oktober Tatiana Belova
17. oktober Selamawit Tekle Gobena

Phd-studenter innen matsatsingen

Nyhetsbrev

Få nyhetsbrevet fra matsatsingen til din epostadresse 4 ganger i året. 

Meld deg på her. 

Sider

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Tlf: 67 23 00 00Faks: 64 96 50 01
E-post:  

Besøksadresser:

NMBU Veterinærhøgskolen
Campus Ås
Universitetstunet 3
1430 Ås
Campus Adamstuen
Ullevålsveien 72
0454 Oslo

[Kontakt NMBU]   [Presse]   [Kart Campus Ås]   [Kart Campus Adamstuen]